Vilayet sözlüğüne giriş

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu “marjinal”in ne manaya geldiğini açıklayarak toplumsal aydınlanmaya büyük bir hizmet sunmuş oldu.

Haberin Devamı

Mutlu’nun tanımı şöyle: “Ben kendilerini marjinal gruplar diye sınıflandırdığım için bana kızıyorlar ama marjinal derken kastettiğim şu: sayıları çok fazla olmayan manasında...”
Sağ olsun, bu tarifi okuduktan sonra evde ne kadar siyasi terimler sözlüğü, modern toplumsal düşünceler sözlüğü vesaire varsa kaldırıp attım.
Ve Sayın Vali’yi örnek alarak herkesin anlatabileceği yeni bir sözlük hazırlamaya koyuldum.
Çapulcu: Böyle değişik bir şey demek oluyor. Arılar, kuşlar, böcekler, ıhlamur kokuları filan... Ama yaramaz keratalar. Sayıları gazı bastıkça artar bunların.
Solcu: Hemen hepsini tanırım, merkezlerimde konuk etmişliğim vardır. Albümlerini hazırlattım, resimlerine bakar bakar alırım. Kaç kişiydi o zaman bak, kaç kişi kaldı şimdi?
Kızlı-Erkekli: Banklarda otururlar, konsere giderler, vapurdan inerler, dolmuşa binerler manasında bir atasözü olmalı bu. Sayıları ikidir. Pis şeyler
bence de.
Gezi Parkı direnişçisi: Birinci Çiko, ikinci Çiko, üçüncü Çiko; TOMA’la... Ağaç başına 10 bin tane düştüğünü gördüm evdeki MOBESE sistemimden.
Aktivist: Gaz maskesinden tanırım; olmadı çantalarına bakarım. Baret takıp gezer miymiş canım meczup olmayan? Sayıları havuz gözlüğü sayısı kadardır.
Çevreci: Büyük ustamızın dediği gibi kralıyım, feriştahıyım yeşilliklerin, çalılıkların ama “çevreci” demeyin başka manaya geliyor. “Çevirimiçici”, “Çevirici” daha güzel. Saydım kaç kişi olduklarını ama söylemem, havaya giriyorlar.
Gösterici: İşi gücü caka satmak olan, adı üstünde gösteriş yapan kişidir. Yürü yürü nereye kadar? Sayıları Twitter’da “anfaro” ettiklerim kadardır.
Marksist: Lafa bak allasen: “Eğer ipekböceği varlığını tırtıl olarak sürdürmek amacıyla koza örseydi, ücretli-işçi olurdu.” Marks Efendi buyurmuş bunu. Neyini ciddiye alayım senin a sakallı? Sayıları biriktirilmiş emek kadardır.

Yazarın Tüm Yazıları