Viking'in buz dansı

Güncelleme Tarihi:

Vikingin buz dansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en sağlam ve en güvenilir otomobil markalarından biri olarak kabul edilen İsveç'in ünlü Saab firması, 9.5 ve 9.3 modellerini, yeryüzünün dört bir tarafından gelen gazetecilere test ettirdi.

Hem de donmuş gölde, buz üstünde...

‘‘Saab Winter Driving’’, İsveç'in Norveç sınırının kuzey uç noktalarına, yani kutuba çok yakın olan ‘‘Are’’ adlı kış turizm merkezinde gerçekleştirildi.

Tek kelimeyle nefes kesiciydi.

İsveç'in dünyaca ünlü eski ralli şampiyonları Simo Lampinen, Per Eklund ve Kenneth Backlund, yanlarına aldıkları konuklara inanılmaz anlar yaşattılar.

Onlardan önce bizzat test ettik birkaç tur. Ayakta zor durduğumuz buza, otomobilden inip, yeniden ayak bastığımızda ‘‘kalite okey’’ dedik...

Meğer biz kendi kendimize hava atıp, ‘‘buzda araba kullandık’’ diye böbürleniyormuşuz... Ta ki Simo Lampinen ile aynı araca binene kadar.

Simo, sanki buzda değil de, bizim TEM'de gidiyordu.

Belki inanmayacaksınız ama otomobil kadranı üzerindeki kilometre ibresi 140'ı gösteriyordu...

Kapı kolçağına sıkı sıkı sarıldığımı farketmeden, Simo'nun hareketlerine büyülenmiştim.

140 kilometre hızda freni köklüyor, otomobil takla makla atmadan, metrelerce yan yan kayarken, gözle görülemeyecek bir hızla vitesi küçültüp, ani bir gazla viraja dalıyordu.

Gözlerim yuvalarından fırlayacak sanırken, çift teker üzerinde çıkıyorduk virajdan...

Sonra yine birkaç saniye içinde ibreyi 140'ta görüyorum. Bu kez el frenine asılıyor ve önümüz arkamıza geliyordu metrelerce... Sonra sıkı bir fren ve 90 derecelik keskin bir dönüşle ok gibi yola giriş... Son virajdan çıkıp, büyük bir hızla 150-200 metrelik bir hilal çizdikten sonra Finish'e birkaç metre kala freni köklüyor.

‘‘Zınk’’ diye duruyoruz.

Emniyet kemeri bıraksa camdan fırlayıp, buzda bir delik açacağım...

Oysa otomobil, ‘‘zınk’’ diye durduktan sonra milim oynamamıştı yerinden.

Simo'nun kıs kıs gülen yüzündeki bembeyaz dişlerini farkettiğimde kendime geldiğimi anlıyorum.

Vaaay be...

...........

9 ay kış, 3 ay bahar... 6 ay aydınlık, 6 ay karanlık...

Böyle bir coğrafik iklimden sosyalizmin güler yüzünü çıkartan İsveç, uygar yaşamı Batı standartlarının üzerine taşımıştı.

Uçak motoru bile yapan o İsveç, şimdi otomobil teknolojisini yeryüzünün en zor doğasıyla savaştan zaferle çıkmaya hazırlıyor.

Viking'in buzla dansı bu...

Önce güvenlik

Güvenlik, Saab'ın en önem verdiği ilke. 60 kilometre hızla birbirlerine çarpan araçlarla 1500'e yakın deney yapılıyor. Amaç insanı o otomobilden en az zararla çıkarmak. Saab'ın Türkiye Genel Distibütörü Viking Oto'nun Genel Müdür Vekili Gürsel Güven Özbek, ‘‘İsteyen Türkiye'de de kurumumuza başvurarak modellerimizi bizzat kullanıp, test edebilir’’ diyor.

Kar saunası

Fotoğraftaki görüntüye İsveç'teki dağ restoranlarının çoğunda rastlamak mümkün. Eline şarabını, birasını alan kadınlı-erkekli grup içi sıcak su dolu tahta küvette yorgunluk atıyor. Küvetin dışı kar. Hava buz kesiyor... Ama onlar arasıra küvetten çıkıp, vücutlarını karla bile ovuyorlar.

SAAB, otomobillerine donmuş göl üzerinde 140 kilometre hız yaptırıyor

İsveç'in sağlamlığıyla tanınan otomobil firmalarından Saab, 9.3 ve 9.5 modellerini ‘‘Viking usulü’’ tanıtıyor. Dünyanın dört bir tarafından gelen gazeteciler önce buz kesmiş bir göle götürülüyor. Sonra da ayakta zor durdukları buzda ralli yapmaları isteniyor. Kendilerine uzatılan anahtara şaşkın şaşkın bakan gazeteciler, ralli bittiğinde otomobillerinden ‘‘kalite okey’’ diyerek iniyorlar.

Yansımalardan kurtul

Polaroid gözlükleri yalnızca şık tasarımlarıyla değil işlevselliğiyle de beğeni topluyor. Spor modelleri serisinde UV koruma ve polarizasyon filtreleri kullanan Polaroid, rahatsız edici parlamaları yüzde 99 oranında engelleyerek kar ve buz üzerindeki güçlü yansımaları yok ediyor.

Olağandışı sporcunun saati

Olağandışı sporlar ve sporcular ile 1989 yılından bu yana özdeşleşen spor saat markası Sector'un ‘‘No Limits’’ serisi, sınırları zorlayan her türlü sporu destekliyor. Sector No Limits takımında yeralan ve 1973 yılından beri yat yarışlarına katılan altın madalyalı sporculardan biri de Tom McNally. Sector'un desteği ile önümüzdeki günlerde yeni bir rekora doğru yelken açacak olan sporcu, Atlantik'i dünyanın en küçük yelkenlisi ile geçmeye çalışacak.

Hız tutkunlarına Plaza

Kawasaki motosikletleri, jet-ski'leri ve Aprilia motosiklet ve scooter'larının Türkiye distribütorö olarak faaliyete geçen Metro Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş., Metro Motor Plaza'yı İstanbul Kavacık'ta hız tutkunlarının hizmetine soktu. Sinema ve müzik dünyasının tanınmış simalarının da katıldığı Plaza'nın açılış kokteylinde Burak Kut ve Tarık Tarcan da Kawasaki'nin yeni modellerini denediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!