Kerkük mayınları söküldü

Güncelleme Tarihi:

Kerkük mayınları söküldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2003 01:50

Kerkük ve çevresindeki kuvvetlerini geri çeken Irak ordusu, kentin merkezinde savunma hattı oluşturdu. Çemcemal kasabası yakınlarında, çekilen Irak birlikleri Kerkük'e uzanan yolda stratejik önemi bulunan bir köprüyü havaya uçurdu.

ABD ve peşmerge güçlerinin araçlı geçişini engellemek amacıyla köprünün havaya uçurulduğu belirtilirken, Irak askerlerinin yollara döşediği 700 kadar mayın da tek tek sökülerek imha edildi. Bir peşmergenin eli mayını çıkarırken koptu. Irak, Kerkük çevresindeki 80 yerleşim birimini tamamen boşalttı. Kuzey Irak'ta Süleymaniye bölgesinde Celál Talabani liderliğindeki IKYB'ye (Irak Kürdistan Yurtsever Birliği) bağlı binlerce peşmerge Kerkük'e doğru hareket halinde. Ele geçirilen bölgede ve Kerkük'ü gören tepelerde mevzilenen peşmergeler, bir güvenlik çemberi de oluşturdu. Kerkük'teki Irak mevzileri peşmergeler tarafından sürekli izleniyor. KYB komutanlarından Rüstem Hamit Rahim, Kara İncir beldesini ele geçirdikten sonra, Mesut Barzani'ye bağlı ‘Kerkuk-Kurdistan’ internet sitesine, şu açıklamayı yaptı: ‘‘Irak Ordusu'nun sonu geldi. Kerkük'ü savunmak için çekilme emri almışlar. Savaşmadan Kara İncir'e vardık. ABD uçakları Irak mevzilerini bombalıyor. Durum çok hassas. Kürt güçleri olarak bölgenin güvenliğini sağlıyoruz. Kara İncir, Kerkük'e varmadan son beldedir. Burası bizim bölgemiz. ABD, Kerkük'ü kurtarmamızı engelleyemez.’’

ENSAR'IN 70 MİLİTANI ÖLÜ

Kuzey Irak'ta islami esaslara dayalı din devleti kurmayı hedefleyen ve IKYB kontrolündeki bölgenin İran sınır kesimini elinde bulunduran aşırı dinci Ensar-El İslam (İslam'ın Askerleri) grubuna karşı operasyon da devam ediyor. Talabani'ye bağlı ‘Kurd Sat’ televizyonunu, ABD özel birlikleri ve hava saldırıları ile desteklenen yaklaşık 5 bin IKYB peşmergesinin, İran sınırındaki Halepçe kasabası yakınlarında bulunan Biara bölgesinin önceki sabahtan itibaren Katyuşa füzeleri ve topçu ateşine tutulduğunu duyurdu. Akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda örgütün ana karargáhının bulunduğu Biara kasabası ele geçiridi, örgütün 70 militanı öldürüldü, 8'i ise yakalandı. Talabani güçlerinden de 15 kişi ölürken, örgütün yaklaşık 500 militanı ise İran topraklarına kaçtı. Örgütün elindeki ikinci büyük kasaba olan Tavilla'ya doğru operasyon da genişleyerek devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!