TV'den RTÜK'e pay ödemede büyük uçurum

Güncelleme Tarihi:

TVden RTÜKe pay ödemede büyük uçurum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 01:59

Ulusal yayın yapan TV kuruluşlarının, devlete RTÜK payı, Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı olarak yaptığı ödemelerde büyük uçurum oluştu. Kanal D 58 trilyon, ATV 51 trilyon, Show ise 40 trilyon lira reklam geliri bildirirken, Star'ın sadece 13.2 trilyon lira reklam geliri beyan etmesi dikkat çekti.

Motorola ve Nokia'ya olan 3 milyar dolarlık borçlarını ödemeyince haklarında ABD'de ‘‘dolandırıcılık’’ davası açılan Uzanlar'ın Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) bildirdikleri reklam gelirlerinin düşüklüğü ve bunun üzerinden ödedikleri payın da çok düşük kalması dikkati çekti. RTÜK'e bildirilen reklam gelirlerine göre, geçen yıl ulusal yayın yapan 4 büyük televizyon kanalı toplam 163.5 trilyon liralık gelir elde etti. Ulusal yayın yapan ve büyük reklam kampanyaları sürdüren Star'ın 2001 yılı için RTÜK'e sadece 13 trilyon 223 milyar lira reklam geliri bildirmesi dikkati çekti.

Ulusal yayın yapan televizyonlar arasında reklam geliri sıralamasında Kanal D 58 trilyon 495 milyar lira ile birinci olurken, ATV 51 trilyon 817 milyar lirayla ikinci, Show TV 40 trilyon lirayla üçüncü sırada yer aldı.

EN ÇOK KANAL D ÖDÜYOR

30 Haziran 2002 itibarıyla reklam gelirleri en yüksek TV kanalı olan Kanal D, devlete RTÜK, Eğitime Katkı ve Özel İşlem Vergisi olarak toplam 6 trilyon 142 milyar lira, ATV 5 trilyon 440 milyar lira ve Show TV 4 trilyon 200 milyar lira öderken, Uzanlar'ın sahibi olduğu Star TV'nin devlete ödediği vergi toplamı sadece 1.3 trilyon lirada kaldı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu, radyo ve televizyon kuruluşlarından aldığı bu paylar ile hem işletme giderlerini karşılıyor, hem de izleme görevi için gerekli teknolojik yatırımları gerçekleştiriyor.

Uzanlar'ın TV kuruluşu ile, diğer ulusal kanalların devlete yaptığı ödemeler arasındaki uçurum sadece 2002 yılında yaşanmadı. 2001 yılında da bu TV kanalları arasında benzer bir manzara vardı.

31 Aralık 2001 tarihi itibarıyla, Kanal D toplam 67 trilyon 71 milyar liralık reklam geliri, ATV 54 trilyon 400 milyar liralık reklam geliri, Show TV ise 53 trilyon 248 milyar liralık reklam geliri bildirirken, Star TV'nin bildirdiği reklam geliri 13.7 trilyon lira düzeyindeydi.

Bu gelirler üzerinden, Kanal D, devlete RTÜK payı, Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı olarak 7 trilyon lira öderken, ATV 5.7 trilyon lira, Show TV ise 5.6 trilyon lira ödedi. Buna karşılık, Star'ın devlete yaptığı vergi ödemesi 1.4 trilyon lira olarak gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!