Erdoğan'a 23 Ocak'a kadar süre

Güncelleme Tarihi:

Erdoğana 23 Ocaka kadar süre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2002 10:25

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan seçim takvimine göre AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın 23 Ocak tarihine kadar süresi aday olabilecek. Bu tarihe kadar partiler aday listelerinde meydana gelen eksiklikleri tamamlayacak. Bu şekilde Mervan Gül'ün istifası ile boşalacak AKP'nin Siirt birinci sıra adaylığına Erdoğan aday olabilecek. Erdoğan'ın önündeki tek sorun, Sezer'in veto ettiği Anayasa değişikliğinin bu tarihe yetişmesi.

Haberin Devamı

Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği anayasa değişiklik paketini refarenduma götürmesi durumunda Erdoğan'a milletvekilliği yolu kapanabilecek. Sezer'in refarenduma başvurmayıp 15 gün boyunca incelese dahi yasanın yürürlüğe girme sürecinin AKP Lideri Erdoğan'ın milletvekilliği yolunda engel oluşturmaması bekleniyor.

27 Aralık'ta işlemeye başlayacak takvime göre, siyasi partilerin aday listelerini 9 Ocak'a kadar YSK'ya bildirmesi gerekiyor. Aday listesinde meydana gelen eksikliklerin, ilgili siyasi partice istifa edenlerin dışındaki şahıslara tamamlanarak YSK'ya bildirilmesinin son günü ise 23 Ocak olarak belirlendi. 3 Kasım seçimine Siirt'ten bağımsız katılan tek aday Fadıl Akgündüz de 9-13 Ocak tarihleri arasında başvurursa aday olabilecek.

Haberin Devamı

Seçimin başlangıç tarihini 9 Aralık 2002 olarak belirleyen takvimin ana başlıkları şöyle:

27 Aralık: 3 Kasım 2002 Pazar günü yapılan milletvekili genel seçimi için güncelleştirilerek kesinleştirilen seçmen listeleri, çoğaltılmaya başlanacak.
8 Ocak: Sandık seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak.
9 Ocak: 3 Kasım'da yapılan seçime katılan partilerle sınırlı olmak üzere partilerin Siirt'te seçime katılıp katılmayacaklarını YSK'ya bildirmeleri.
13 Ocak: Seçime katılmak isterse, bağımsız tek adayın Siirt İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na, kanunun adaylık için aradığı şart ve nitelikleri taşıdığını belirten dilekçe ile yeniden adaylık başvurusunu yapması için son gün.
14 Ocak: Milletvekili aday listeleri İl Seçim Kurulu tarafından ilan edilecek. YSK, bu listeler hakkında resen incelem yapacak. Adaylara itirazlar başlayacak.
18-19 Ocak: YSK, itirazları karara bağlayacak.
21 Ocak: İstifa, ölüm, inceleme veya itiraz üzerine, milletvekilia daylığından çıkarılanların boşalan yerlerinin doldurulması için YSK'nın ilgili siyasi partiye bildirimde bulunması.
23 Ocak: Aday listesinde meydana gelen eksikliklerin, ilgili siyasi parti tarafından doldurularak, YSK'ya bildirilmesi için son gün. Geçici aday listeleri, radyo ve televizyondan ilan edilecek.
24 Ocak: Geçici aday listeleri Resmi Gazete'de yayımlanacak.
28 Ocak: YSK, kesin aday listelerini ilan edecek.
30 Ocak: Siirt ile sınırlı olmak üzere seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.
8 Şubat: Seçim propagandası saat 18.00 itibariyle sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!