79 yıllık hesap

Güncelleme Tarihi:

79 yıllık hesap
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2003 01:53

ABD olası bir Irak operasyonu için geriye sayarken, Ankara bugün İngiltere ile Türkiye arasında tam 79 yıllık bir hesaplaşmaya zemin oluyor.

Ankara'ya dün gece gelen İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon ile Genelkurmay Başkanı Sir Michael Boyce, ABD ile birlikte Irak'a yönelik bir harekát için ‘‘Kuzey Irak'a geçiş ve konuşlanma dahil, İngiliz askerleri ve uçaklarının da Türk topraklarını kullanmasını’’ isteyecek. İşte Türkiye'nin tam 79 yıllık hesabı da tam bu noktada gündeme getirilecek.

NİYE İSTEYELİM?

Ankara, 1924'teki Lozan Antlaşması sürecinde Musul ve Kerkük üzerindeki haklarını almaması için kendisine her tür zorluğu çıkaran İngiltere'ye karşı bugün, ‘‘Tarihi nedenlerle size askerleriniz için bir izin vermemiz söz konusu olamaz. Zamanında, bizi bölgede istemeyen ve menfaatlerimizin aleyhine çalışan bir İngiltere'yi bugün de, bizim istememiz düşünülemez’’ mesajını verecek. Türkiye, 1924'de kendisine bu toprakları terketmesi için 48 saat süre veren ve Türk askerine ateş açarak 10'dan fazla çatışmaya neden olan İngiltere'ye bu yaşananları bizzat hatırlatacak. İngiliz heyet, başkentte, Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile görüşecek.

ELÇİLİĞE BY-PASS

Son dönemlerde başkentteki en sıcak görüşmeleri kapsayacak bu ziyaretin bir diğer önemli özelliği ise İngilizlerin bu görüşme istemini Londra'daki Türkiye Büyükelçiliği'ni by-pass ederek, acil kodu ile doğrudan Ankara'ya bildirmesi oldu. Önceki gün TBMM Dışişleri Komisyonu'na bilgi veren Genelkurmay Plan Harekát Daire Başkanı Tümgeneral Bekir Kalyoncu da Türkiye'nin İngiliz askerlerine karşı olduğunu şöyle dile getirmişti: ‘‘İngiliz askerlerinin de Türkiye'de konuşlandırılması isteniyor. Biz Türk kamuoyunda İngiliz askerine tepki olur dedik ama bu talep devam ediyor.’’

GÜL DE SÖYLEDİ

Başbakan Abdullah Gül de, bir süre önce CNN-Türk'e, İngiltere'nin de Türk toprakları üzerinden asker gönderme talebi bulunduğunu söylemiş, ancak Türkiye'nin bu talebe sıcak bakmadığını bildirmişti. Hürriyet'e bilgi veren hükümet kaynaklarına göre, İngiliz Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı, bugünkü temaslarında Türk tarafına, ‘‘Olası bir harekát için fazla zaman kalmadı ve Kuzey Irak cephesi de bu süreçte önemli rol oynayacak. ABD'nin en yakın müttefiki olarak İngiltere de olası bir operasyon için kısa süreli konuşlanma ve Kuzey'e intikal bazında topraklarınızı kullanmak istiyor’’ diyecek.

Hemde ‘acil’ koduyla

İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon ile Genelkurmay Başkanı Sir Michael Boyce, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'ni by-pass ederek, ziyaretlerini Ankara'ya acil koduyla bildirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!