Evi olanlar Maliye'den müjde bekliyor

ARSA tapusu olan binalarla ilgili yazı ve yaptığımız uyarı, olağanüstü ilgi gördü. Bilmeyenler için özetleyelim.

Şu anda, Türkiye'deki konut, dükkan, mağaza ve benzeri gayrimenkullerin yüzde 90'ının tapusu, ‘‘kat irtifaklı’’ arsa tapusu. Oysa, bu binaların binde 15 ‘‘cins düzeltilmesi’’ harcı ödenerek; konut, dükkan ya da mağaza tapusunun alınması gerekiyor.

Milyonlarca vatandaş, Hürriyet'teki yazılarımız üzerine olayı öğrendi ve paniğe kapıldı.

Cins düzeltilmesi işlemini yapmanın uzun formaliteleri var. Üstelik, tüm daire sahiplerinin birlikte başvurusu gerekiyor. Bu konuda aldığımız binin üzerinde mektup, faks ve mail var. İlginç olanlardan biri de Prof.Dr. Levent Yüceer'in gönderdiği...

25 YILLIK EV

Yüceer
'in, milyonlarca vatandaşın da ortak sorunu olan konuyu yansıtan mektubu aynen aşağıdaki gibi:

‘‘Neredeyse 25 yıl önce satın almış olduğum bir dairem var. Sizin sayenizde, 25 yıl sonra, bu dairenin tapu işleminin eksik yapılmış olduğunu öğreniyorum. Ben cahil bir insan değilim, bir üniversite profesörüyüm ama branşım kimya. Tapu konusunu çeşitli kişilere danıştığımda apartman dairelerinde, kat irtifakı olduğu ve arsa tapusu verildiği söylendi. Ben kendi alanımda başarılı biriyim bu nedenle de kendi branşım dışında bilgiler edinmek için çok vaktim yok.

Bu nasıl bir ülkedir ki devlet bana bir alacağı olduğunu 25 yıl söylemiyor, bildirmiyor, bu konuda hiç kimse bir yazı yazmıyor ve 25 yıl sonra bana binde 15 vergi ödemediğim için ceza çıkartılıyor? Evet klasik sözü biliyorum ‘yasaları bilmek zorundasın' ben bu sözü doğru bulmuyorum. Hayır, bilmek zorunda değilim, tam aksine devlet beni bilgilendirmek zorundadır.

Medeniyet bunu gerektirir.
Ben her yıl emlak vergimi öderken, neden görevli memurlar beni hiç uyarmadı? Yasaları bilseydim avukat olurdum. Bilmediğiniz bir borcu nasıl ödersiniz?

Ben 6 yıl (1968-1975) İngiltere'de yaşadım. Orada bir ev aldım ve sattım. Bir kez dahi ne tapu dairesine gittim ne de notere. Yüzünü bile görmediğim bir avukat (solicitor) yazışmalarla bütün isleri halletti. Kimse de bana herhangi bir yasayı bilmem gerektiğini söylemedi.

Bütün gerekli işlemleri avukat yaptı ben sadece formlara imza attım ve postaladım.
Bu ülkede, devlet kendi yapması gerekenleri yapmıyor ama sonra faturayı vatandaşa çıkarıyor. Bütün bunlar kişinin ülkesine olan saygısını azaltıyor.

Bir şey daha, devlet isine geldiğinde, işgal edilmiş alanlarda yasa dışı yapılmış olan gecekondulara kırmızı kurdele ile sarılmış tapularını veriyor ama sizin çalışıp çırpınarak sahip olduğunuz yasal dairenizin tapusu konusunda yardımcı olmuyor, alacağını da istemiyor ama 25 yıl sonra sizin sinir krizi geçirmenize sebep oluyor.

BU NASIL BİR YASA?

Yinede
‘bu madem borcumdur ödeyeyim' diyerek tapu dairesine gittiğimde ise, ‘tek başıma bunu yapamayacağımı ve tüm daire sahiplerinin müracaat etmesi gerektiğini' söylediler. Başkalarının yapmadığı bir şeyden ben nasıl sorumlu tutulabilirim? Bu nasıl bir adalettir, bu nasıl bir yasadır? Benim borcum varsa bildirilir bende öderim. Başkasının ödeyip ödememesi onu ilgilendirir, beni değil. Haksız mıyım?

Bu soruna pratik bir çözüm getirileceği konusundaki müjdeniz için teşekkür ederim. Umarım devlet bu konuda vatandaşın değil, kendisinin hatalı olduğunu kabul eder ve mantıklı bir çözüm getirir.’’

İşte size milyonlarca kişiden yalnızca biri. Neyse... Bu sorunu çözmek için Maliye Bakanlığı ciddi bir çalışma içine girdi. Bugün Maliye Bakanı ile de görüştükten sonra, sorunun çözüm şeklini, yarın açıklayacağız...
Yazarın Tüm Yazıları