Türkiye idamı kaldıran protokolü imzaladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye idamı kaldıran protokolü imzaladı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 16:22

Türkiye, idam cezasının kaldırılmasını öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. nolu protokolünü bugün resmen imzaladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ndeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Numan Hazar, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Scwimmer'in de katıldığı bir törende protokole imza attı.Â

Türkiye'nin de imza atmasıyla 44 üyeli Avrupa Konseyi'nde, protokole imza atmayan ülke kalmadı.
Â

Avrupa Konseyi üyesi Ermenistan ve Rusya, daha önce protokole imza attılar, ancak parlamentolarında bu protokolü onaylamadılar.ÂTürkiye'nin 6. nolu protokolü imzalamayı geciktirmesi, Strasbourg ve Ankara arasında uzun zamandır sorun yaratıyordu.
  

Ağustos ayında TBMM'de oylanan reform paketinde, idam cezasının kaldırılması kabul edilmişti.
  

Avrupa Konseyi, geçen yıllarda idam cezasının kaldırılmasının tam üyelik için ön koşul olarak kabul edilmesi görüşünü benimsemişti.
Â

Türkiye'nin idam cezasını kaldırılmayı geciktirmesi, Avrupa ülkelerinde yakalanan, aranan suçluların yurda iadesinde de önemli yasal sorunlar yaratıyordu.
Â

Ä°dam cezasının Avrupa kıtasında kaldırılması için yoÄŸun çaba sarf eden Avrupa Konseyi, gözlemci üye ABD'nin de bu cezayı kaldırması konusunda uzun süredir Washington yönetimine baskı yapıyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!