Papazların annesi de kadın

Güncelleme Tarihi:

Papazların annesi de kadın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2003 02:02

Yunanistan'ın Halkidiki yarımadasında bulunan ve 1060'tan beri ne bir kadın ne de dişi bir hayvanın ayak basmasına izin verilen Aynaroz Dağı'na kadınların da girmesini istediği için 'vatan haini' ilan edilen Yunanlı parlamenter Hürriyet'e konuştu: ‘‘Aynaroz'daki papazlar şunu unutmasın ki, onların anneleri de kadın. Bu yasak insan haklarına sığmaz.’’

ORTODOKS'ların 'kutsal toprağı' olarak bilinen ve 1060'dan beri dişi sinek uçurulmayan Aynaroz Dağı'na kadınların da alınmasını talep eden Avrupa Parlamentosu raporuna olumlu oy veren Yunanlı Avrupa milletvekili Anna Karamanou, 'Haklıyım ve kadın haklarının savunuculuğunu sonuna kadar yapacağım' dedi. Aynaroz'a kadınların da alınmasını talep ettiği için vatan haini ilan edilen Karamanou, Hürriyet'e yaptığı açıklamada 'demokratik toplumlarda tabu konusu kalmamalı' dedi.

BİZ BESLİYORUZ

Yunanlı kadınların da vergileriyle beslenen Aynaroz Manastırı'na kadınların alınmamasını 'insan haklarının ihlali' olarak gördüğünü belirten Karamanou, şöyle konuştu: 'Asırlar öncesi alınan bu kararın, günümüzde geçerliliği olabileceğini bana kimse anlatamaz. Kadın-erkek eşitliği, demokratik toplumların vazgeçilmez unsurudur. Bu karar, eşitliği kabul eden Hıristiyan dinine de ters düşmektedir. Aynaroz dağındaki papazlar unutmasın ki onların anneleri de kadın. Onları da kadınlar doğurdu. Kadınlara yönelik ayrımı ne din kabul eder, ne de demokratik toplumlar'.

Toplantılar nedeniyle henüz Atina'ya gitmediğini, ancak tepkilerin kendisini hiçbir şekilde yıldıramayacağını dile getirdi. Türk ve Yunan kadınları arasında yakınlık olması için de büyük çabaları olduğunu belirten Karamanou, bu nedenle Abdi İpekçi Dostluk ödülüyle de ödüllendirildiğini hatırlatarak, 'Hem kadın haklarının savunuculuğunu yapacaksınız, hem de böylesine haksız uygulamalara göz yumacaksınız. Bu büyük bir tutarsızlık olur' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!