Hafif ticari araçlar krize direniyor

Ekonomik kriz nedeniyle otomotivde yaşanan kriz, otomobilden hafif ticari araçlara, traktörden kamyon ve otobüslere kadar her türlü motorlu aracın üretim ve satışlarını olumsuz yönde etkiledi.

Satışları en çok düşen ve krizden en fazla etkilenen motorlu araç otomobil oldu. Otomobil satışları 2001 yılına göre yüzde 48 gerilerken, minibüs üretimi yüzde 23, otobüs yüzde 4, küçük kamyon yüzde 68, büyük kamyon yüzde 58, midibüs yüzde 49 azaldı.

Krize rağmen, üretimi ve satış adetleri artan ya da geçen yılki seviyede kalan motorlu araçlar da oldu. Yılın ocak-ağustos döneminde hafif ticari araç satışları yüzde 2 artarken, kamyonet üretimi de yüzde 27 oranında artış gösterdi. 2002 yılı ocak-ağustos dönemi toplam hafif ticari araç satışları 2001 yılının aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 36 bin 614 adete ulaştı. Geçen yıl bu rakam 35 bin 925 adet olarak gerçekleşmişti.

2002'de ithal hafif ticari araç satışları yüzde 6 arttı, yerli hafif ticari araç satışları ise aynı seviyede kaldı. Ocak-ağustos döneminde 23 bin 337 adet yerli, 13 bin 277 adet ithal hafif ticari araç satıldı.

Hafif ticari araçların satışında görülen canlılığın iki nedeni bulunuyor. Birincisi, krize rağmen özellikle yurtdışına yönelik çalışan firmalar yatırımlarına devam ediyor. Ve hafif ticari araçlara talep yaratıyor.

İkincisi ise hem ticari hem de binek amaçlı kullanılan stationwagon otomobillerin yerini hafif ticari araçlar aldı. Moda haline gelen bu araçlar hafta içi işte, hafta sonu ise binek otomobil olarak kullanılıyor.

Yeni Fiesta 21 milyara Türkiye'de

Ford'un baştan aşağı yenilenen Fiesta modeli Türk otomobilseverlerin beğenisine sunuldu. İlk olarak beş kapılı versiyonunun satışa sunulduğu Fiesta'nın üç kapı ve Fusion versiyonları da bir süre sonra Türkiye'ye gelecek. Fiesta'nın baz modeli 1.4 16V'nin anahtar teslim satış fiyatı 21 milyar lira. 1.4 TDCI dizel versiyonun fiyatı ise 23.5 milyar lira.

Ford mühendisleri yeni Fiesta'yı geliştirirken, küçük otomobil müşterilerinin en çok önem verdikleri güvenlik, geniş iç hacim, sürüş kalitesi, tasarım gibi kriterler üzerinde yoğunlaşmış.

Ford'un Ka ile başlattığı ve Focus ile yeni Mondeo serisiyle devam ettirdiği ‘‘New Edge’’ tasarım felsefesi yeni Fiesta'da da devam ediyor. Kısa motor kapağı, geniş cam alanı, yay şeklindeki ön ızgara ve sinyal lambalarını içinde barındıran ön farlar tasarımın göze çarpan detayları. Focus'tan tanıdık yüksek farlı arka tasarım anlayışı Fiesta'da da devam ediyor.

Bir önceki versiyona göre daha geniş, uzun ve yüksek olan yeni Fiesta, küçük otomobillerin bulunduğu B segmentinde yer almasına rağmen, sürücüsüne bir üst sınıfın iç mekanını sunuyor. Ön koltuk alanı kompakt modellere yaklaşırken, arka koltuk alanı, sınıfındaki en iyi arka diz ve baş mesafesi sunuyor.

Mondeo'dan adapte edilen ‘‘Akıllı güvenlik sistemi’’ Fiesta'nın daha güvenli bir otomobil olmasını sağlamış. İki aşamalı ön havayastıkları içeren bu sistem, ön darbe şiddetini algılayabilen sensörlere sahip. Bu sistem, bir kaza anında havayastığı tepkisini, darbe tipi ve şiddetine göre önde oturanlara doğru havayastığı koruması sağlayacak şekilde ayarlıyor. 1.4 litrelik 80 beygirlik motor Fiesta'yı 0'dan 100 km'ye 13.2 saniyede ulaştırıyor. Maksimum hızı 168 km. olan Fiesta'nın yakıt tüketimi ise 5.1 litre. 1.4 litrelik 68 beygir gücündeki dizel motorun maksimum hızı 156 km. 0'dan 100 km'ye 14.8 saniyede çıkan otomobilin yakıt tüketimi ise 4.3 litre.

SOL ŞERİT

HYUNDAI Assan, Elantra modeli için çok özel bir fiyat uygulamaya başladı. Anahtar teslim satış fiyatı 25 milyar 713 milyon lira olan Elantra'yı almak isteyenler, 36 aya varan kredi imkanından da yararlanabilecekler. Eylül ayında geçerli olacak kampanyada, diğer Hyundai modelleri de 468 milyon liradan başlayan ve 36 aya varan krediyle alınabilecek.

OTOMAX.com alım, satım, oto karşılaştırma, araştırma bilgi hizmetelrini ve üyelerini Club çatısı altında birleştiriyor. otomax.com Club'ın ücretsiz hizmeti OtoAjandam ile otomobil sahiplerinin hayatını kolaylaştırıyor. OtoAjandam, Club üyelerine otomobil bakım, kontrol, kasko, sigorta, garanti zamanlarını hatırlatıyor. otomax.com Club'ın ilk sponsorları akaryakıt kategorisinde BP ve madeni yağ kategorisinde Castrol.

Bu otomobil sürücüsünü parmak izinden tanıyor

Volvo, sürücüsünü tanıyan ve kontak anahtarına gerek kalmadan, kapıların açılmasını ve motorun çalışmasını sağlayan yeni bir güvenlik cihazı geliştirildi. VPC (Volvo Personel Communicator) adı verilen yeni sistem sayesinde araç, kullanıcısını fiziksel özelliklerinden tanıyor ve parmak izi tanıtımıyla otomobile giriş, alarm, anahtarsız motor çalıştırma ve kullanıcı ayarları gibi özellikler sunuyor.

VPC sistemine sahip bir aracın kapılarını açmak son derece basit. Sürücünün kapıyı açması için sadece kapı kolunu tutması yetiyor ve otomobil anahtarsız da çalıştırılabiliyor.

VPC sürücünün kişisel ayarlarını otomobile aktarıyor, otomobil de sürücü koltuğu, direksiyon simidi ve pedalları otomatik olarak ayarlıyor. Sistemin bir başka özelliği de bir kaza anında ihtiyaç duyulabilecek sağlık bilgilerini veritabanında saklaması. Böylece sürücünün alerjiden, ilaç kullanımına, hatta kalp ve benzeri yaşamsal rahatsızlıklarına kadar birçok bilgisine ulaşılabiliyor.

Bu bilgiler aynı zamanda otomobilin ‘‘telematik’’ sistemine transfer edilerek, kaza sonrasında telsiz sinyalleriyle acil kurtarma servislerine de iletiliyor.

İşadamlarına özel Octavia

Skoda Octavia'nın ‘‘Business’’ versiyonun satışına başlandı. Ağırlıklı olarak işadamları tarafından tercih edilmesi beklenen Octavia Business versiyonu zengin ekipman düzeyiyle dikkat çekiyor. Octavia Business modelinin standart donanımında Elegance versiyonunda bulunan donanımlara ilave olarak; ABS+EBD+ASR, Cruise Control, CD çalarlı ve direksiyondan kumandalı radyo, ısıtmalı koltuklar, yağmur sensörü, park sensörü, elektrik kumandalı sunroof, deri direksiyon simidi vites kolu ve el freni, dekorlu orta konsol gibi özellikler bulunuyor.

Otokoç'tan eğitime destek

Otokoç, araç ve servis hizmeti alan müşterileri adına, Türk çocuklarının eğitimine katkıda bulunarak, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyor. Türk Eğitim Gönülleri Vakfı'nın (TEGEV) çalışmalarına destek olmayı amaçlayan Otokoç, bütün servis ve satış noktalarında 1 Eylül'den itibaren çocukların eğitimine destek olmak için, yeni bir uygulama başlattı.

Otokoç-TEGV ortak projesiyle Otokoç'tan ürün ve hizmet alan herkes, TEGV'in çalışmalarına destek sağlayarak sosyal sorumluluğunu yerine getiriyor ve çocukların eğitimine katkıda bulunuyor. Yapılan bu katkı bir sertifika ile de belgeleniyor. Otokoç'un eğitime verdiği destek, TEGV'in eğitim parkları, öğrenim birimleri ve gezici öğrenim birimleri ile ulaşabildiği tüm çocukların gelişimlerini destekleyerek, çok yönlü eğitim olanaklarını artıracak yeni projelerin üretilmesine kaynak sağlayacak.

Otomobil ve ticari araç satışları

(Ocak-Ağustos)

Oto Hafif ticari araç

2001 2002 2001 2002

Yerli 40.011 19.325 23.385 23.337

İthal 47.140 26.310 12.540 13.277

Toplam 87.151 45.635 35.925 36.614
Yazarın Tüm Yazıları