Irak BM kararını koşulsuz kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Irak BM kararını koşulsuz kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2002 18:54

Irak'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Muhammed El Duri, silahsızlanmayla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin son kararını koşulsuz olarak kabul ettiklerini açıkladı. BM silah denetçilerinin en geç 23 Aralık'ta göreve başlamaları bekleniyor.

Haberin Devamı

Irak'ın BM'deki daimi temsilcisi Büyükelçi Muhammed El Duri, bugün ülkesinin kararı kabul ettiğini bildiren mektubun, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve diğer BM makamlarına iletildiğini söyledi.
 
El Duri, basına yaptığı açıklamada, "Mektupta, Irak'ın bu kararı koşulsuz ve çekincesiz kabul ettiği ve silah denetçilerinin kararda öngörüldüğü gibi geri dönüşüne onay verdiği ifade ediliyor" dedi. El Duri "kararın kabul edilmesinin savaşı önleyeceğini umduğunu' ifade etti ve "Biz her zaman barışçı yoldan yanayız" diye konuştu.
 
Mektupta, "İçeriği kötü olmakla birlikte Irak 1441 sayılı karar konusunda BM ile işbirliği yapmayı kabul etmiştir" denildiğini de açıklayan Büyükelçi, "silah denetçilerini öngörülen zaman dilimi içinde kabul edeceklerini ve denetçilerin görevlerini uluslararası hukuk çerçevesi içinde ve en kısa sürede yerine getirmelerini beklediklerini" sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BM Silah Denetçileri Komisyonu (UNMOVIC) Başkanı Hans Blix, kendisinin ve bir kısım denetçinin 18 Kasım Pazartesi günü Bağdat'a gideceklerini daha önce açıklamıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey de Blix'e eşlik edecek.
 
Güvenlik Konseyi kararı silah denetçilerinin, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sarayları dahil diledikleri yerde araştırma yapmalarını öngörüyor ve Irak'ın karar hükümlerine uymaması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşacağı uyarısında bulunuyor.
   Â
DENETÇİLER ARASINDA 5 TÜRK UZMAN

Blix, Irak'ta incelemede bulunacak uzmanlar arasında 5 Türk, 6 Ãœrdünlü ve bir Faslının bulunduÄŸunu da açıkladı.Â

Saddam'ın oğlu Uday Hüseyin, Irak'ta denetleme yapacak uzmanlara Arap ülkelerinden uzmanların da dahil edilmesini önermişti. Blix'ın bu açıklamayı bu talebe cevap olarak yaptığı belirtiliyor.

Merkezi Viyana'da bulunan BM'ye bağlı Atom Enerjisi Kurumu sözcüsüde, BM silah müfettişlerinin ilk bölümünün Pazartesi günü Bağdat'a haraket edeceklerini söyledi.

ANKARA'DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Kararın koÅŸulsuz kabul edilmesi Ankara'da memnuniyetle karşılandı. Â

Irak'ın, BM kararlarının gereÄŸini yerine getirmesi konusunda "son bir fırsat" olarak sunulan kararı kabulünü olumlu bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendiren Ankara, bundan sonra "uygulamanın" önemine dikkati çekiyor.Â

Haberin Devamı
Ankara, Irak'ın, BMGK kararı hükümlerini hızla uygulaması ve silahdenetimi sürecinin kararda öngörülen zaman çerçevesinde başarıyla tamamlanmasının temel beklentiler olduğu görüşünde.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ, DOW JONES YÜKSELDİ 
 
Irak'ın kararı koşulsuz kabul etmesiyle, petrol fiyatları son sekiz ayın en düşük düzeyine indi. Londra uluslararası petrol piyasasında, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolün varil fiyatı 1 dolar düşerek, 22.72 dolar düzeylerine geriledi.

New York Menkul Kıymetler Borsası da, Irak kararına olumlu tepki verdi. Dow Jones endeksi, ortalama 86.63 puanlık (yüzde 1) yükselişle  8,472.63 düzeyine yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!