Data, ‘Londra Darbesi’yle çöktü

Güncelleme Tarihi:

Data, ‘Londra Darbesi’yle çöktü
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2003 01:45

Data Menkul Değerler'in sahibi İbrahim Sezgin, uluslararası piyasalardaki operasyonları nedeniyle uğradığı kayıptan sonra şirketindeki hesapları boşaltarak ortadan kayboldu. Data ile virmanlar nedeniyle Anadolu Yatırım'ın işlemleri durduruldu.

İki ayrı olay İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı (İMKB) şoka soktu. Önceki gün akşam saatlerinde Data Menkul Kıymetler'in yüzde 93.2'sine sahip olan İbrahim Sezgin'in, şirket hesaplarını boşaltmasıyla borsadaki ilk bomba patladı. Bu gelişme, Data Menkul ve Anadolu Yatırım'ın işlemlerinin durdurulmasıyla sonuçlandı. İkinci bomba ise Soymen Menkul Değerler'deki baskın ve dayak olayıydı.

Borsayı öncelikli olarak ilgilendiren Data Menkul Değerler oldu. Data Menkul Değerler'den, Anadolu Yatırım'a yapılan virmanlar nedeniyle iki şirketin de devre dışı kalması piyasayı kilitledi. Data Menkul'ün sahibi İbrahim Sezgin'in Londra piyasasında vadeli ve opsiyonlu işlemler yaparken ağır para kaybına uğrayıp, açıklarını kapatmak istemesi diğer borsacıların da sorunu haline geldi. Borsanın büyük yatırımcıların Fikret Canayakın da Data Menkul'deki olay sırasında portföyünün önemli kısmını kaybetti.

Borsadaki ikinci olay, Arsan hisse senetlerinde sürdürülen bir operasyonun tatsız sonucu olarak değerlendirildi.

Arsan hisse senetlerinde sürdürülen bir operasyon nedeniyle Soymen Menkul Değerler basıldı. Bu baskına borsanın eski yatırımcılarından Mateo Almozino ile Arsan Tekstil'in Yönetim Kurulu Üyesi ve ortağı Serdar Bilgili'nin isimleri karıştı.

SEZGİN LONDRA'DA

Borsayı, Arsan ile ilgili gelişmelerden çok daha fazla ilgilendiren olay, Data Menkul Değerler'deki durumdu. Çünkü Data Menkul, piyasanın sürükleyici kurumlarından olan Anadolu Yatırım'ın da işlemlerinin durmasına neden oldu. Kısa süre içinde ortaya çıkan üçüncü büyük ‘T+0’, ‘T+1’ operasyonunda başrol İbrahim Sezgin'indi. Alfa Menkul'deki sekreter olayı dahil edildiğinde son altı ay içinde borsadaki net kaynak kaybı 15 trilyon liranın üzerine çıktı. Borsacılığa 80'li yılların sonunda yatırımcı olarak başlayan ve şu anda borsada çok sayıda benzeri olan şekilde, daha sonra aracı kurum satın alarak yatırımcılığını sürdüren İbrahim Sezgin, Data Menkul Değerler'deki hesapları, Anadolu Yatırım'ı da kullanarak boşalttı. Bunun üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Data Menkul Kıymetler Ticaret A.Ş ile Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş'nin sermaye piyasası faaliyetlerinin, tedbiren geçici olarak durdurulmasına karar verdi. İbrahim Sezgin, Kapalıçarşı yıllarındaki alışkanlığını borsacı olduktan sonra da devam ettirerek, uluslararası piyasalarda vadeli ve opsiyonlu işlemler yapan borsacılardandı. Sezgin, Data Menkul'ü aldıktan sonra ilk defa yaklaşık 7 yıl önce bu piyasalardaki kayıplarından zor duruma düştü. Sezgin'in, Data Menkul'ü boşaltmasının nedeni, yine uluslararası piyasalarda yaptığı vadeli ve opsiyonlu işlemlerde uğradığı zarar oldu. Zararını karşılamak isteyen Sezgin, önceki gün Londra'ya gitti.

Bilgili: Benim işim Beşiktaş

Arsan Tekstil hisse senetlerinde yapıldığı belirtilen manipülasyona adı karışan şirket yönetim kurulu üyesi Serdar Bilgili, Hürriyet'e bu olayla ilgisinin bulunmadığını açıkladı. Bilgili, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: ‘‘Son üç yıldır sadece Beşiktaş ile ilgileniyorum. Başka bir faaliyetim yok. Ticari hiçbir faaliyette bulunmuyorum. Ayrıca, Arsan bana ait bir şirket değil, ortağı olduğum bir kuruluş. Böyle bir olayın içine adım karıştığı için çok üzgünüm. Tanınmış biri olduğum için böyle iddialar ortaya atılabiliyor. Bu konularla gerçekten hiçbir ilgim yok.’’

Almozino: 9 aydır bulaşmadım

Geçmiş yılların ünlü spekülatörü Nasrullah Ayan ile de arasının bozulduğu bilinen ve son olarak Karon Menkul Değerler ile ilgili gelişmelerde adı ortaya atılan borsacı Mateo Almozino da Hürriyet'e bir açıklama yaptı. Almozino, açıklamasında şunları söyledi:

‘‘Benim Arsan hisselerinde son dokuz ayda yaptığı işlemin toplamı 1.500 lottur. Daha önce bu hisse senedi ile ilgilenmiştim ama son dokuz aydaki hareketim 1.500 lot.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!