Usta şef sıradışı orkestra

Güncelleme Tarihi:

Usta şef sıradışı orkestra
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2002 16:27

30'uncu Uluslararası İstanbul Müzik Festivali devam ediyor. Klasik müziğin önde gelen topluluklarından biri olan Camerata Salzburg, 27 Haziran Perşembe günü Aya İrini'de müzikseverlerle buluşuyor. Ünlü şef Sir Neville Marriner yönetimindeki orkestra piyanist Lars Vogt'a eşlik edecek. Konser saat 19:30'da başlıyor. Programda Mozart ve Beethoven'in eserleri var.

Haberin Devamı

Camerata Salzburg, alışılmış klasik müzik orkestraları dışında bir topluluk. Bu orkestrada çalan müzisyenler, orkestrayı yönlendirenler, şekillendirenler ve başarısına katkıda bulunanlar gücünü oda müziği diyaloğundan alan bir sanat karakteri taşımak zorundalar.

Orkestraya katılacak olan müzisyenlerde müthiş bir uyum içinde, birbirini dinleyen, açık fikirli bir yaklaşıma sahip, kendine güveni tam ve hoşgörülü bir davranış biçimi içersinde olmaları gibi şartlar aranıyor.

Müzisyenlerde aranan bu özellikler, 1951'te Bernhard Paumgartner tarafından kurulan orkestrayı hala ayakta tutan en önemli unsur.

Orkestranın repertuvarı Mozart'ın çok bilinen eserlerinden barok dönemin baş yapıtlarına, Viyana klasiklerine ve 20. yüzyılın öncü bestecilerine (Schönberg, Berg, Bartók, Stravinsky) kadar uzanıyor. Yılda yaklaşık 85 kadar konser veren orkestra, Salzburg Festivali’ne ve Salzburg Mozart Haftası’na opera ve konser orkestrası olarak davet ediliyor. Orkestra 1999’da Avrupa Kültür Ödülü'nü aldı.

ÖDÜLLÜ GENÇ PİYANİST

Haberin Devamı

Konserin solisti olan piyanist Lars Vogt, 1970'te Almanya'daki Düren kasabasında doğdu. Vogt, 1990'da Leeds Uluslararası Piyano Yarışması'nda kazandığı ikincilik ödülüyle ismini duyurdu ve o günden bu yana da Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da verdiği konserlerde en önemli konçertoları seslendirdi ve başarılı resitaller verdi. Sanatçının EMI için yaptığı 9 kayıt arasında, Simon Rattle yönetimindeki Birmingham Senfoni Orkestrası’yla kaydettiği, Schumann ve Grieg konçertoları ile Beethoven’in 1. ve 2. Konçertoları yer alıyor.

KONSERİ USTA ŞEF MARRİNER YÖNETİYOR

Kraliyet Müzik Koleji ve Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Neville Marriner, daha sonra Londra Senfoni Orkestrası'na katıldı ve ikinci kemanların lideri olarak çalışmalarını sürdürdü.

1959'da yakın arkadaşlarıyla birlikte St. Martin-in-the-Fields Akademi Orkestrası'nı kurdu. 1969'da Minnesota Orkestrası ve Sudwest Deutsche Rundfunk Orkestrası’nın Müzik Yönetmeni ve Birinci Şefi oldu. Bu dönem boyunca yılda 20 kadar kayıt yaptı.

Haberin Devamı

Daha sonra Müzik Yönetmenliği görevlerini bırakarak tekrar St. Martin-in-the-Fields Akademi Orkestrası’na yoğunlaştı ve konuk şef olarak başka orkestraları yönetti. Klasik müzik dünyasında en verimli orkestra şeflerinden biri olan Neville Merriner, sık sık Uzak
DoÄŸu’da ve Güney Amerika’da turnelere çıkıyor; düzenli olarak Almanya, Ä°spanya, Ä°sviçre, Ä°talya ve Avusturya’da konserler veriyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!