Mucize yaratan 400 kadın

Güncelleme Tarihi:

Mucize yaratan 400 kadın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 15:25

Fakirlerdi, bugüne kadar bir işte çalışmamışlardı, çaresizlerdi. Üstüne bir de deprem felaketiyle sarsılmışlardı. Adapazarı, Düzce, İzmit ve Gölcük'teki kadınlar 'kaderlerine' boyun eğmek yerine savaşmayı seçtiler. Ve başarılı oldular.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın (KEDV) da desteğiyle dört koldan üretime sarıldılar. Önce temizlik, yemek gibi küçük işlerle başladılar. Bugün bez bebek yapımından marangozluğa, yemek servisinden kuaförlüğe birçok alanda çalışıyorlar.

KEDV zor durumda olan kadınlara ‘Kadın Girişimciliğini Destekleme’ adlı projeyle ulaşmış. Hayatında hiç bankaya girmemiş, evden çıkmaya dahi çekinen kadınlar bugün paralarını beceriyle yönetiyorlar. Üstelik ellerindeki sermayeyi gittikçe büyüyen bir üretim ve servis ağına akıtıyorlar. Nasıl mı?

Her şey yaşanan deprem felaketleri sonrasında başlamış. Bu bölgelerdeki kadınlara destek vermek amacıyla KEDV toplam sekiz adet ‘kadın ve çocuk merkezi’ kurmuş. Merkezde kadınlarla sohbet ederken onları iş sahibi yapma projesi ortaya çıkmış. Kadınlar önceleri çekingen davransalar da aldıkları destekle bu fikre ısınmışlar. KEDV başkanı Şengül Akçar projenin sistemli bir şekilde geliştiğini söylüyor:

‘‘Öncelikle 'kadınların sermayal ihtiyaçları ne olabilir, iş geliştirmelerini sağlayacak yöntemler nelerdir?' gibi konular üzerinde araştırmalar yapıldı. Nisan 2001'de çalışmalar başladı.‘‘

Kadınlar küçük tasarruflarını bir araya getirmişler. Oluşturdukları fondan belirledikleri öncelikler doğrultusunda birbirlerine borç vermeye başlamışlar:

‘‘Bunu onlara ait küçük bir banka gibi düşünün. Kadınlar tasarruflarını tasarruf fonunda biriktiriyorlar, oluşturdukları fonu yönetiyor, iş ile ilgili her türlü ihtiyaç için birbirlerine kredi veriyorlar.‘‘

Özel sektörden ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından lojistik yardım almışlar. Böylece ihtiyaçları olan makinelerin ve araç gereçlerin bir kımına da kavuşmuşlar. Projenin sürdürülmesinde Citibank çalışanlarının büyük desteği olmuş.

İşler yavaş yavaş büyümüş, sermaye ihtiyacı da artmış. Nisan ayından itibaren KEDV'in bir finansal kuruluştan sağlayacağı krediden faydalanacaklar. Kredi iş amaçlı daha büyük ihtiyaçlar için kullanılacak.

KEDV aynı zamanda kadınlara iş planlarını çıkarmada, fizibilite raporu hazırlamada, pazarlama, fiyatlama gibi faaliyetlerde yardımcı oluyor. Vakıf temsilcileri haftada iki gün deprem bölgelerine gidip gelişmeleri izliyor, gerekli müdahaleleri yapıyor. Program dahilinde bugüne kadar 400 kadın çeşitli girişimlerde bulunmuş.

Öncelikle dikiş, yemek, temizlik işeriyle başlamışlar. Başarılı olduklarını görünce cesaretleri artmış. Daha 'ciddi' işlere soyunmuşlar. Bugün Adapazarı ve Düzce'de marangoz atölyeleri var. Düzce'de çeşitli aktiviteler için yemek servisi organizasyonu yapılıyor, mum imalatı devam ediyor. Son olarak işi restoran açma, kuaför salonu ve hatta internet salonu işletmeye kadar vardırmışlar:

‘‘Ticaret, imalat, servis gibi farklı alanlarda çalışabilirler. Önemli olan onların işine müdahale etmemek. Ülkemizde özellikle kırsal kesimde yaygın olarak 'kadınlar el işi yapar' görüşü hakim. İş böyle olunca hiçbir aşamada karar hakları olmuyor. Yalnızca mevcut becerilerini pekiştiriyorlar. Ne pazarlamaya katılıyorlar, ne paranın akışına. Emekleri ekonomiye katkı sağlamıyor. Biz bunu değiştirdik.’

(Bilgi için: 0212 249 07 00, kedv@turk.net)

KEDV ne yapıyor?

Kadın Emeğini Değerlendime Vakfı (KEDV) başkanı Şengül Akçar vakfın yoksul kadınları desteklemek amacıyla 1986'da kurulduğunu söylüyor. Amaçlarını şöyle anlatıyor: ‘‘Kadınların özellikle yoksul bölgelerde ekonomik kaynaklara ulaşması neredeyse imkansız. Bu nedenle kişisel çabaları çoğu zaman yetersiz kalıyor. Bazı fikirler daha hayata geçmeden eriyip gidiyor. KEDV işte bu duruma bir son vermek için çaba gösteriyor. 1986'dan bu yana yoksul kadınları desteklemek amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor. Onları karar verme süreçlerine katmak, yaşamlarını iyileştirme çabalarını kolaylaştırmak için çalışıyor, projeler geliştiriyor. Projeler çocuk bakım ve eğitim hizmetleri, kapasite geliştirme ve ekonomik güçlendirme alanları üzerinde yoğunlaşıyor.‘‘


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!