K. Irak'ta işgalci görüntüsü vermeyin

Güncelleme Tarihi:

K. Irakta işgalci görüntüsü vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2003 02:00

TSK'nın Kuzey Irak'a girmesine ilişkin müzakerelere dün başlandı. ‘‘Bizimle koordinasyonda kalın’’ diyen Amerikan tarafı, Türkiye'nin bölgede uzun süre kalmamasını istedi.

Türk askerinin Kuzey Irak'a girişiyle ilgili Türkiye ile ABD arasındaki müzakereler dün resmen başladı. Dışişleri'ndeki görüşmelerde, ABD tarafı Türkiye'nin Kuzey Irak'ta işgal görüntüsü vermemesini istedi. Dışişleri'ndeki toplantı, biri öğleden sonra, diğeri ise akşam saatlerinde olmak üzere iki bölüm halinde gerçekleşti. Bu toplantılarda ABD heyetine Başkan George W. Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad, Türk tarafına da Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan başkanlık etti. Türk heyetinde, daha önce ABD ile mutabakat zaptı görüşmelerini yürüten Büyükelçi Deniz Bölükbaşı da yer aldı. ABD heyeti ilk toplantıdan sonra Müsteşar Uğur Ziyal'le de görüştü.

KÜRTLER YANILTMIŞ

Edinilen bilgiye göre ABD tarafı, Türk askerinin Kuzey Irak'a kendileriyle koordineli bir şekilde girmesini istedi ve bölgede uzun süreli olarak kalmasına karşı çıktı. ABD, Kuzey Irak'taki Türk askerinin bir işgal görüntüsü vermesini istemediğini ifade etti. Türk tarafı, ABD heyetine ‘‘uzun süre ve işgali nereden çıkardınız?’’ diye sordu. Bunun üzerine ABD tarafı, Kürt grupların kendilerine, ‘‘Türk askeri bölgeye girerse, her tarafı kapatır. Bu da operasyonun gidişatını olumsuz etkiler’’ yönünde görüş yansıttığını ima etti.

Türk heyeti, Kürt grupların verdiği bilgilerin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell arasında cuma günü yapılan telefon görüşmesini hatırlattı. Bu görüşmede Erdoğan, Powell'a ‘‘Türkiye'nin amaçları galiba size yanlış yansıtılıyor’’ diyerek, Türk askerinin terörist tehdide kaşı güvenliği sağlamak ve ABD ile işbirliği içinde göçe karşı insani yardımda bulunmak istediğini söylemişti.

KOMUTADA SORUN YOK

Müzakerelerde, komuta konusunda ise herhangi bir sorun yaşanmadı. 1 Mart'ta reddedilen tezkere öncesinde bitirilen askeri mutabakat muhtırasında olduğu gibi Kuzey Irak'a girecek olan Türk askeri ‘‘Milli Komuta’’ altında olacak. Görüşmelerde, Kuzey Irak'a girecek Türk askerinin sayısı, giriş şekli ve bölgede yayılabileceği alan konusunda uygulamaya yönelik esaslar da ele alındı.

Dışişleri’nde çöl üniforması

Dışişleri'ndeki müzakerelere katılan ABD heyetinde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson (ortada) ile Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad'ın (solda) yanı sıra ile Avrupa'daki ABD Kuvvetleri'nin Komutan Yardımcısı Korgeneral Colby Broadwater de yer aldı. Broadwater'ın, ülkesinin savaş halinde olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'ndaki toplantıya, çöl şartları için özel olarak hazırlanmış arazi üniformasıyla gelmesi dikkat çekti. Broadwater, Ankara'da daha önce yapılan müzakerelere günlük standart askeri üniformasıyla gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!