Tahlilim yüksek çıkıyor

BENİM sizden öğrenmek istediğim; romatizma testlerinden olan ASO (antistreptolizin) değerinin yüksek olma sebeplerinin, yan etkilerinin ve kandaki değerinin, aylık olarak yapılan iğnelerin dışında doğal yollardan normal düzeye düşürülme şansının olup olmadığı.

Bende ASO, 400-500 civarında çıkıyor, CRP ve RF testleri normal. Penadur iğnesi yaptırınca değer normal oluyor, bırakınca tekrar yükseliyor. Ayrıca tüm kan ve idrar testlerim normal çıkıyor.

K.KARAKAŞ/İSTANBUL

KISACA ASO denilen antistreptolizin tahlili, üst solunum yolu ve özellikle bademcikler civarına yerleşen streptokok cinsi mikroplarla ilgili bilgi verir. Bu tahlilin yükselmesi, üst solunum yolunda bu tür bir mikropla enfeksiyon geçirildiğini gösterir. Bu mikropla geçirilen enfeksiyonlardan sonra bazen, akut ateşli eklem romatizması, akut glomerulonefrit denilen böbrekte iltihaplanma ya da romatizmal kardit de denilen, romatizmanın kalpte iltihaplanma yapması durumları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar zamanında tedavi edilemezse kalıcı bazı sorunlara yol açabilir.

Bu tahlilin yüksek çıkması, streptokok enfeksiyonunun geçirilmiş olduğunu göstermekten daha öte bir anlam taşımaz. Yani sadece bu tahlilin yüksek bulunması, vücutta bir romatizma bulunduğunun kanıtı değildir.

Bu tahlilin yüksek olduğu durumlarda romatizma ataklarını önleyebilmek için, üst solunum yoluna yerleşen mikropları ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu mikroplara karşı en etkili antibiyotiklerden biri, penisilindir. Penisilin, ucuz da olduğu için öncelikle tercih edilen ilaç olmaktadır. Penisilinin kullanılamayacağı durumlarda -örneğin penisilin alerjisi- başka antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotik kullanılmaması halinde de zaman içinde ASO değeri kendiliğinden düşebilir; ancak burada önemli olan ASO'nun düşmesi değil, yükselmemesini sağlamaktır. Yani ara sıra tahlil yaptırıp yüksek bulunca ilaç kullanmak önemli değildir. Önemli olan periyodik olarak ilaç kullanıp, örneğin aylık depo-penisiln uygulamalarıyla streptokok enfeksiyonu oluşmasını önlemektir. Çünkü hangi enfeksiyonun arkasından romatizma atağı olacağını önceden bilmek mümkün değildir; önlem almak gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları