Yazıcıyla canlı doku oluşturdular

Güncelleme Tarihi:

Yazıcıyla canlı doku oluşturdular
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2003 17:29

Amerikan bilim adamları, yapısı değiştirilmiş kartuşlu bir yazıcı yardımıyla canlı hücrelerden üç boyutlu doku oluşturmayı başardılar. New Scientist dergisindeki habere göre, bilim adamları, bunun ilk adım olduğunu, ilerde aynı yolla karmaşık dokular ve hatta organların yapılabileceğini söylediler.

Haberin Devamı

Clemson Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Thomas Boland ve araştırmanın başkanı Vladimir Mironov, yazıcının kartuşundaki mürekkebi çıkararak, yerine, içinde canlı hücreler olan bir jel koyduklarını kaydettiler.

Üç boyutlu yapının oluşması için yazma işleminin kat kat yapıldığını belirten Mironov, zehirli olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen jelin canlı hücreler için destek oluşturduğunu belirtti.

Jel, yazma işleminden sonra 32 derecede sertleşiyor, 20 derecenin altında ise sıvı hale geliyor. Hücreler belirli bir zaman sonra dokuya dönüştüğünde jel görevini tamamlamış oluyor ve kolaylıkla dokudan ayrılabiliyor.

Normal kartuşlara çeşitli renkte mürekkep koyulduğu gibi, bu yöntemde de çeşitli hücrelerin kullanılabileceğini söyleyen Mironov, böylece çeşitli hücre tiplerinden karmaşık yapıların oluşturulmasının mümkün olacağını kaydetti.

Mironov ve Boland, bu yöntemle yakında atardamar, kılcal damar ve toplardamar oluÅŸturmayı umuyorlar.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!