Cennet, cehenneme döndü

Güncelleme Tarihi:

Cennet, cehenneme döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2002 01:45

Dünyanın en tanınmış turizm cennetlerinden Bali'yi kan gölüne çeviren zincirleme bombalı eylemde 187 kişi can verdi, 300'den fazla kişi yaralandı. Eylem üzerine bütün gözler 11 Eylül'ün faili olarak bilinen El Kaide'ye çevrildi. Endonezya'da terör eylemlerinde bulunan Cemaat-i İslami grubunun El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia ediliyordu. Bu grubun El Kaide ile işbirliği yaparak korkunç saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

ENDONEZYA'nın ünlü tatil beldesi Bali adasında önceki gün üç ayrı araçtaki bombaların aynı anda patlaması sonucu, büyük bölümü turist olan 187 kişi öldü, 300'den fazla kişi de yaralandı. Saldırının arkasında kimin ya da kimlerin bulunduğu henüz belirlenemezken, akla ilk gelen El Kaide oldu. Yaralı ve ölü sayısının artabileceği belirtildi.

Denpasar yakınlarındaki turistlerin uğrak yeri olan kalabalık Legian mahallesinde bulunan Sari adlı gece kulübüyle bir restorana düzenlenen bombalı saldırı, turistlerin eğlenmek için çıktıkları saat 23.00 sıralarında meydana geldi. ABD Konsolosluğu'nun yakınlarında gerçekleşen patlamalarda ölenlerden kaçının turist olduğu henüz belirlenemedi. Ölen turistlerden çoğunun Avustralyalı olduğu sanılıyor. Patlamada kırılan camlar 500 metreye kadar dağıldı ve çıkan yangın birkaç saat sürdü. Patlamalardan kısa süre önce de bir roket, Filipinler Başkonsolosluğu'nu hedef aldı. Ancak roketli saldırıda ölen olmadı.

ABD, saldırıyı ‘‘alçakça bir terör eylemi’’ olarak nitelerken, saldırıda birçok vatandaşını kaybeden Avustralya, ‘‘Bu barbarca eylem, teröre karşı savaşın gerekliliğini göstermektedir’’ dedi. Endonezya Cumhurbaşkanı Megawati Sukarnoputri, beraberindeki kalabalık bir heyetle Bali'ye giderek incelemelerde bulundu.

Avustralya Başbakanı John Haward, Sukarnoputri'yi telefonla arayarak, ülkesindeki terör sorununu çözmek için harekete geçmesi çağrısında bulundu. Howard, Endonezya'ya tıbbi yardımın yanı sıra sorumluların bulunması için destek önerdi. Howard, ayrıca Cakarta'nın kendi sınırları içindeki terör sorununu çözmek için yoğun çaba içinde olduğunu görmek istediğini belirtti.

Avustralya Başbakanı, saldırıların failleri hakkında yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Ancak Endonezya'da El Kaide ile bağlantılı olmakla suçlanan Cemaat-i İslami örgütünün geçmişte terör eylemleri düzenlediğine de işaret etti.

Tanrıların adası

Tanrıların Adası diye bilinen Bali, uzun kumsalları, çeltik tarlaları, 5 bin 500 kilometrekareye yayılmış yüzlerce tapınağıyla turistlerin ilgi gösterdiği uluslararası turizm merkezleri arasında yer alıyor. İstatistiklere göre, geçen yıl Endonezya'yı ziyaret eden 3,7 milyon turistin 1,4 milyonu doğrudan Bali'ye geldi. Ülkeyi ziyaret eden turistlerin yarısından fazlasının da iç hat seferlerini kullanarak adayı ziyaret ettiği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!