Denktaş gardiyan oldu Klerides ise kahraman

Güncelleme Tarihi:

Denktaş gardiyan oldu Klerides ise kahraman
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2003 01:47

BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs planını sunduğu 11 Kasım'dan sonra başlayan taktik savaşını Rumlar kazandı. Güney'de halk topyekûn plana karşı çıktığı halde Klerides, ülkesini AB'ye sokan lider oldu. Denktaş ise Klerides ile aynı şekilde plana itiraz ettiği halde, AB konusundaki düş kırıklığı yüzünden miting meydanlarına taşan halkı tarafından gardiyana benzetildi.

KOPENHAG Zirvesi'nde AB üyeliklerini tehlikeye atmamak için son derece dikkatli davranan Rum Yönetimi, halkın topyekun plana karşı çıkmasına rağmen 'Denktaş'ı çözümün önündeki en önemli engel' olarak göstermeyi başardı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a karşı oluşan muhalefet rüzgarında Rumların uzlaşmazlığı gölgede kaldı. Gözlemcilere göre Denktaş'ın en büyük hatası, Güney'deki havayı bilmesine rağmen kartlarını açık oynaması ve peşinen retçi bir tavır sergilemesi oldu. Denktaş, bu tavrıyla hastalıklı sosyo-ekonomik yapının değişmesi için çözüm isteyen halkının beklentilerine yanıt veremeyen lider durumuna düştü. Kıbrıslı Türkler Haluk Levent'in şarkısından esinlenerek, mitinglerde KKTC'yi hapishaneye, kendilerine mahkuma, Yeşil Hat'tı parmaklığa, Denktaş'ı ise gardiyana benzetti. Denktaş'ın 40 yıldır masada uzlaşamadığı arkadaşı Klerides ise çözüm için hiçbir adım atmadan Güney'de 'kahraman' oldu.

MEYDANLARDA ÖFKE

Güney Kıbrıs'ta plan aleyhinde esen rüzgara rağmen, Rum Yönetimi, verilen bir haftalık süre dolmadan planı müzakereye hazır olduğunu açıkladı. Türk tarafı aynı yanıtı bir hafta gecikmeli olarak verdi. Rumlar, BM'ye planla ilgili olarak Türk tarafınınkinden daha kabarık bir itiraz dosyası sundu. Klerides, plan hakkında sessiz kalmayı tercih ederken Denktaş her fırsatta BM önerilerinin tuzaklarla dolu olduğunu söyledi. Bu durum, dünyaya Rumların planı kabul ettiği, Türk tarafının ise reddettiği mesajını verdi. Klerides, Türk tarafının da 'yardımıyla' Annan planını imzalamak zorunda kalmadan ülkesini AB'ye soktu. Düş kırıklığına uğrayan Kıbrıslı Türkler öfkesini meydanlarda Denktaş'tan çıkarttı.

KKTC'deki gösterileri 'isyan' olarak niteleyen Rum Yönetimi, Kıbrıslı Türklere sempatisini bildirdi. Güney Kıbrıs'ta Türk eylemcilerle dayanışma gösterisi yapıldı. Rum partileri ve sendikalar, önceki gün eylemcilere destek belirtti. Dün de Türklere destek için imza kampanyası başlatılacak.

Güney’de Kilise ve aydınlar plana karşı

Güney Kıbrıs'ta yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 87'sinin plana karşı olduğunu ortaya koydu. Rum Kilisesi'nin en üst kararı organı Sen Sinod Meclisi, 'Yüzde 18'lik Türk azınlığa aşırı imtiyazlar verildiğini' öne sürerek planı reddetti. Spor salonlarında binlerce kişi ellerindeki 'Ohi' (Hayır) dövizleriyle plana tepki gösterdi. Kopenhag Zirvesi öncesinde 600 kişilik bir kalabalık Klerides'in sarayını bastı, Rum lidere 'Planı imzalama. İmzalayacaksan Kopenhag'dan dönme' dedi. Rum partileri, planda kabul edilemeyecek pek çok unsurun bulunduğunu dile getirdi. Rum aydın ve sanatçılar ortak bildiriler yayınlayarak, Annan planının devleti ırkçı bir yapıya soktuğunu savundu. Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Mehmet Ali Talat ise Rumlara sürpriz bir çağrı yaparak 'Çözüm istiyorsanız samimiyetinizi kanıtlayın ve siz de kiliseye karşı gösteri yapın' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!