Boğazlar'da balık başını çıkarsa anında görülecek

Güncelleme Tarihi:

Boğazlarda balık başını çıkarsa anında görülecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2003 01:58

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında güvenli geçiş sağlayacak olan ‘‘insansız trafik gözetleme istasyonları’’nın yapımı tamamlandı. Radarlı ve kameralı kontrolü içeren sistem, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda düzenlenen törenle hizmet vermeye başlayacak.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında kazaları en aza indirgemek için kurulan radar ve kameralı elektronik sistem, kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce yaptırıldı. Denizlerde meydana gelen kazalar daha çok insan hatasından kaynaklanmasına rağmen, ‘‘makine arızası, dümen kilitlenmesi’’ gibi nedenler gösterilerek, kişi ve kurumların sorumluluktan kurtulabildiklerini belirten Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, sistemi iddialı sözlerle övdü. Tulgar, şunları söyledi:

24 SAAT DENETİM

‘‘Kulelerde 24 saat siyah-beyaz ve renkli çekim yapan kameralarımızla 1 mil içinde Boğaz'da başını çıkaran balığı dahi görebileceğiz. Kaza, bundan sonra ancak kaptanın sarhoş olması, delirmesi, ya da ‘kamikaze' yapması halinde ortaya çıkabilecek. Her şeye rağmen hava ve deniz şartlarında meydana gelebilecek bazı kazalarda da Boğaz'ın sürekli kontrol edilmesi, kazaların en az zararla atlatılmasını sağlayacak. Kılavuz kaptan ise gemilerce yine alınmaya devam edilecek. Gemiler Karadeniz'de 20 milden itibaren alınarak izlenmeye başlanacak.’’

TERMAL KAMERALAR

Boğazlar’da yılda 10-12 dolayında kaza meydana geldiğini anlatan Tulgar, şunları söyledi.

‘‘Kulelelerde ikisi renkli çekim yapan üçer kamera var. Bunlar sıfır ışıkta kayıt yapabilen termal kameralar. Bir mil uzaklıktan geminin adını okuyabiliyor, 24 saat gece gündüz demeden kayıt yapabiliyorlar. Kaza olduğunda beş dakika öncesi hemen gözler önüne serilebiliyor. Gemiler radarla da sıkı kontrol ediliyor. Kulelerde her türlü meteorolojik veriler elde ediliyor. Akıntı hızını, su sıcaklığını ve bazı verileri ölçen sensörler de var. Bütün bu bilgiler İstinye'deki Trafik Kontrol Merkezi'ne anında ulaşıyor. Lodos'ta seyreden bir gemiye 10 dakika sonra Poyraz'a gireceği bile söylenebiliyor. Çanakkale'de de Akbaş Trafik Kontrol Merkezi herhangi bir nedenle devre dışı kaldığında İstanbul'daki trafik kontrol merkezi devreye giriyor.’’

Çanakkale’ye 5, İstanbul'a 8 kule

İstanbul'un Anadolu yakasında Yonburnu, Beykoz, Kanlıca, Kandilli ve Üsküdar, Avrupa yakasında Garipçe, Rumelikavağı ve Ahırkapı'da olmak üzere 8 gözetleme külesi kuruldu. İstinye'de kulelerden gelen bilgileri değerlendirerek gemilere ve ilgili birimlere ulaştıracak bir trafik kontrol merkezi yapıldı. Çanakkale Boğazı için de Zincirbozan, Gocukburnu, Kepez, Kumkale ve Poyraztepe'de gözetleme istasyonları, Akbaş'da da bir trafik kontrol merkezi kuruldu. Gözetleme kulelerinin boyları 15-40 metre. Gövdelerinin en ince yeri 2.5, en geniş yeri ise 5 metreyi buluyor ve üste asansörle çıkılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!