Kangalları da pitbull gibi yetiştiriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kangalları da pitbull gibi yetiştiriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2003 01:48

Kangal cinsi köpekler, köpek dövüşçüleri tarafından suni seleksiyon yöntemiyle üretilerek saldırganlaştırılıyor. Uzmanlara göre, bu işlem sürdükçe kangal köpekleri, Türkiye'de üretimi yasaklanan Pitbullar kadar saldırgan olacak.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, köpek dövüştürenlerin yeni hedefinin Kangal türü köpekler olduğuna dikkat çekti. Prof. Dodurka, dövüş köpeği yetiştiricilerinin Kangallara çok iyi baktıklarını belirterek ‘‘Bunlardan alınan yavrular arasında da en iyi dövüşenler seçilerek suni seleksiyon yöntemiyle daha saldırgan Kangallar elde ediliyor. Zaten Almanya gibi bazı ülkelerde Kangal ırkı köpekler, saldırgan köpekler listesine girmiş durumda. Oysa bu köpekler, uysallığı ve insana yakınlığı ile tanınmış köpeklerdir’’ dedi.

Kangalların karakterlerinde agresiflik olmadığını söyleyen Dodurka, ‘‘köpek dövüşlerinde büyük bir rant bulunduğunu ve Türkiye'nin pek çok yerinde yaygın olduğunu’’ belirtti. Prof. dodurka ‘‘Psikolojik yapısıyla dünyanın en iyi köpekleri, ama köpek dövüşçüleri üretime böyle devam ederse nesli değişecek. Bunu önlemenin tek yolu var, nasıl Pitbull yasaklandıysa Kangal dövüşleri de yasaklanmalı’’ diye konuştu.

Köpek dövüşünün sonunu getirin

Çoban Köpeklerini Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Karakoyonlu, ‘‘son derece vahşi ve iğrenç’’ olarak nitelediği köpek dövüşlerinin Türkiye'de daha çok İç Anadolu ve Denizli'de yaygın olduğunu söyledi. Karakoyunlu, ‘‘Eğer dövüş için üretilecekse kangalların nesli tükensin daha hayırlı olur. Normal bir kangal 200-300 milyon lira iken iyi dövüşen köpekler 5-6 milyara alıcı buluyor’’ diye konuştu. Kangalların dövüş değil, koruma köpekleri olduğunu belirten Karakoyunlu, ‘‘Kangal sürüdeyken, kurtla dövüşmez onları kaçırtır. Bu güzel canlıları, 300-500 serseri önünde dövüştürmek insanlığa aykırıdır. Bu işin sonunu gelmesi lazımdır’’ dedi.

Pitbull denetimi sorun olacak

Avrupa'da birçok ülkede yasaklanan, Brezilya'da ise ‘‘öldürücü silah’’ sayılarak gündüz dolaştırılması yasaklanan Pitbullun Türkiye'de üretiminin yasaklanmasının ardından, denetimin nasıl yapılacağı sorunu gündeme geldi. Tarım Bakanlığı, denetimi sağlayabilmek için evcil hayvan satış noktalarını ve köpek üretim merkezlerini kontrol etme yöntemini uygulamaya sokarken uzmanlar, bakanlığın girişiminin iyi niyetli olduğunu, ancak yetersiz olduğunu belirtti. Uzmanlar, bu köpeklerin illegal yapılan köpek dövüşleri için gizli mekanlarda yetiştirildiklerini belirtti.

Bakanlığa teşekkür

Tarım Bakanlığı'nın Pitbull ve Bullterrie cinsi köpeklerin üretimini yasaklamasını olumlu karşılayan Doğa ve Sokak Hayvanlarını Yaşatma Derneği (DOSHAYAD) Başkanı Süsen Erkuş, Bakan Sami Güçlü'ye teşekkürlerini bildiren bir mektup yolladı. Erkuş, bu cins köpeklerin kötü zihniyetli kişilerin elinde canlı birer silah haline geldiğini ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bizde de yasaklanmasına minnettar olduklarını belirtti. Kararnameye tepki gösteren İnanoğlu Pitbull Çiftliği sahibi Metin İnanoğlu'nun ‘‘Gerekirse Ankara'ya yürürüz’’ sözlerini eleştiren Erkuş, ‘‘Onların asıl üzüldükleri bundan sonra köpek dövüştüremeyecek ve kanlı para kazanamayacak olmalarıdır’’ dedi.

Dövüş için üretiliyor

Asabi ve üstünlük güdüsüne sahip, agresif ve anında müdahale yeteneğine sahip olan Pitbulllar, çoğunlukla dövüşlerde öldürmek için üretildi. Buldog ve Terrier melezi olan Pitbull'un üretilmesinde, Terrierlerin sahip olduğu aktifliği ve ısırdıklarında nefes alma yeteneklerini Buldoglara aktarmak amaç oldu. Buldoglar ve Terrierlerle yapılan bu melezleme ile üstün dövüşçü bir ırk ortaya çıktı. Bu melezleme ırkın daha dayanıklı hale gelmesini sağladı, daha saldırgan hale gelmesini sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!