Aşkı uğruna tahtı bırakan VIII. Edward da aldatılmış

Güncelleme Tarihi:

Aşkı uğruna tahtı bırakan VIII. Edward da aldatılmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2003 02:11

İngiltere'de güvenlik sırlarını içermeyen devlet belgelerinin açıklanabilmesine izin veren tüzükle birlikte, Kral Edward VIII'ün, uğruna tahtı bıraktığı Wallis Simpson tarafından aldatıldığı ortaya çıktı. Simpson'ın gizli aşkı, Ford'un satış sorumlularından mühendis Guy Marcus Trundle'dı.

20'nci yüzyılın unutulmaz aşkının kahramanlarından Kral Edward VIII'in, uğruna tahtını bıraktığı Amerikalı Wallis Simpson tarafından, Guy Marcus Trundle adlı bir otomobil satıcısıyla aldatıldığı ortaya çıktı.

İngiliz devlet arşivi belgeleri üzerindeki gizlilik dün kaldırıldı ve bir dönem anayasal kriz yaratıp, Kraliyet ailesini karıştıran Simpson'ın çok çapkın olduğu gözler önüne serildi. Söz konusu belgelere göre Bayan Simpson, Edward'ın eşi olmaya hazırlandığı dönemde gizli bir aşk yaşıyordu. Kral Edward VIII başından iki evlilik geçmiş, Simpson ile evlenebilmek adına bir yıl bile oturmadığı tahtı Aralık 1936'da bıraktı.

ÇOK YAKIŞIKLIYDI

İngiliz hükümeti 1967'de aldığı bir kararla o dönemin belgelerinin yüzyıl gizlenmesi talimatını verdi. Ancak güvenlik sırlarını içermeyen devlet belgelerinin açıklanabilmesine izin veren 1999 tarihli bir tüzük çerçevesinde Kral Edward VIII ve sevgilisinin mahremiyeti de sır olmaktan çıktı. Kral Edward VIII'in tahta geçmesi öncesinde özel hayatı, dostları, aşklarının polisin yakın takibinde olduğu ve çok kapsamlı dosyalara kaydedildiği belirlendi. İşte o dosyalara göre, Simpson bir başkasıyla da ilişkisi olduğu ve o günlerde Galler Prensi olan Edward'a çaktırmadan öteki aşkını da idare ettiği açığa çıktı.

Bir müfettişin Haziran 1935'de komiserine ilettiği raporda, ‘‘Bayan Simpson mali nedenlerden dolayı Prens'in ilgisini kaybetmekten çok korkuyor. Bu yüzden müthiş dikkatli davranıyor ve Prens ile her fırsatta birlikte olmayı ve gizli aşkını da geri planda bırakmaya özen gösteriyor’’ denildi. Polis, Simpson'ın gizli aşkının evli, Ford'un satış sorumlularından mühendis Guy Marcus Trundle olduğunu belirledi. Trundle çok yakışıklı, donanımlı, mükemmel dans eden, süper bir macerasever, hemen her kadının kapılabileceği tam bir gönülçelen olarak tanınıyordu. Trundle'ın o yıl 36, Simpson'ın 39 yaşında olduğu belirtildi. Belgeler, Edward ile 1930'da Avusturya'da tanışan Wallis Simpson'ın, o sırada Amerikalı Ernst Aldrich Simpson ile evli olduğunu, müstakbel kralla eşinin ilişkisinden kocasının memnuniyet duyduğunu ve ileride bu ilişkiyi ‘‘nasıl paraya çevirebileceğini’’ düşündüğünü de ortaya çıkardı.

Belgeler taht krizi sırasında hükümet tarafından radyoda konuşma yasağı konulduğunu da gösterdi. 1936 yılındaki kriz esnasında radyodan halkına seslenmek isteyen Kral'a hükümet gerekli izni vermemişti. Kral'ın konuşmak istemesinin ardında, hem Amerikalı dul sevgilisi Wallis Simpson ile evlenmek, hem de tahtını korumak arzusunun bulunduğu kaydedilen belgelerde, dönemin Başbakanı Stanley Baldwin'in Kral'ı engellediği, tartışmaların ardından Kral'ın sadece halkına veda etmek amacıyla konuşmasına izin verildiği belirtildi.

KONUŞMA YASAĞI

Devlet arşivindeki dosyanın, yaptırılmayan konuşma metnini de içerdiği ve metnin yazımında Churchill'in de Kral Edward'a yardım ettiği kaydedildi. Kral, bu metinde, mutlu bir evliliğin kendisi için önemine işaret ederken, ‘‘Bu nedenle de sevdiğim kadınla evlenmeye karar verdim. O hazır olduğunda bu gerçekleşecek’’ ifadelerini kullanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!