Unakıtan: Hükümet 3 ayda 31.8 katrilyon harcayacak

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Hükümet 3 ayda 31.8 katrilyon harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2002 02:06

2003 yılının ilk üç ayı için hazırlanan geçici bütçe TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 34.2 katrilyon ödenek tahsis edilen geçici bütçenin 31.8 katrilyon lirasının harcamaya dönüşeceğini söyledi.

SEÇİMLER nedeniyle 2003 yılı bütçesi çıkarılamadığı için hazırlanan geçici bütçe, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 1 Ocak-31 Mart 2003 arasında uygulanacak geçici bütçenin büyüklüğü, 34.2 katrilyon lira olarak belirlendi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 3 aylık olarak hazırlanan geçici bütçe ile ilgili açıklamalarda bulundu. Unakıtan, asıl bütçenin, program hedeflerine uygun olarak 2003 başında TBMM'ye sunulacağını bildirdi.

KABİNEYE YETKİ

Geçici bütçede yeni yatırım bulunmadığını anımsatan Unakıtan, ‘‘Ancak acil durumlar ve olağanüstü hallerde Bakanlar Kurulu'na yatırıma girişme yetkisi verilmiştir’’ dedi. Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, geçici bütçe tasarısı ile kurumlara yaklaşık 34.2 katrilyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin 7.3 katrilyon lirası personel, 2.2 katrilyon lirası diğer cari giderler, 744 trilyon lirası yatırım giderleri, 16.7 katrilyon lirası faiz giderleri, 7.3 katrilyon lirası da diğer transfer giderlerinden oluşuyor. Unakıtan, bu ödeneklerin 31.8 katrilyon lirasının harcamaya dönüşeceğinin tahmin edildiğini de söyledi.

ÇAY ÜRETİCİSİNE MÜJDE

Unakıtan, bütçeye tarım için 853 trilyon lira, hayvancılık için de 19.2 trilyon lira ödenek konulduğunu belirtti. Geçici bütçeden Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 300 trilyon, Çay-Kur'a da 178 trilyon lira aktarma yapılacağını ifade eden Unakıtan, bu şekilde çay alacaklarının tamamının 3 ayda ödeneceğini vurguladı.

Son ayda fındığa 4.5 trilyon lira ödendiğini, diğer ürünlere yönelik çalışmaların ise asıl bütçede yeralacağını kaydeden Unakıtan, ilk 3 ayda ihracatçıya 800 trilyon lira vergi iadesi ödemesinde bulunacaklarını da açıkladı. Unakıtan, geçici bütçe döneminde SSK'ya 937 trilyon, Bağ-Kur'a 871 trilyon, Emekli Sandığı'na da 1 katrilyon 704 trilyon lira aktarılacağını bildirdi.

KAMU BANKALARI KAPSAM DIŞI

Tasarı, Genel ve katma bütçeli kamu idareler ile çeşitli kamu kurum, kurul ve kuruluşlarının, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan bütün kaynaklarının tek bir havuzda toplanmasını öngörüyor. Bu kuruluşlar paralarını, Merkez Bankası veya Ziraat Bankası nezdinde kendi adlarına açtıracakları hesaplarda toplayacaklar. Önergede yapılan değişiklik ile kamu bankaları, kapsam dışına çıkarıldı.

PARTİLERE HAZİNE YARDIMI

Tasarı, siyasi partilere 2003 yılında alacakları Hazine yardımı için toplam 32,5 trilyon lira ödenek ayrılmasını da öngörüyor. Bu para, Maliye Bakanlığı'nın Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) göre yapacağı hesaplamalar doğrultusunda son seçimlerde yüzde 7 barajını aşan 5 parti arasında bölüştürülecek. Böylece Hazine yardımından barajı geçen AKP ve CHP'nin yanısıra yüzde 7'nin üzerine oy alan Genç Parti, MHP ve DYP de yararlanacak.

Seramik üreticilerine desdek

Hükümetin, LPG ile üretim yapan seramikçilere destek amacıyla Meclis'e gönderdiği tasarı, bir önerge ile geçici bütçe tasarısına eklendi. Böylece üreticilere, Mart ayı sonuna kadar destek ödemesi yapılmasına olanak sağlandı. Bu ödenek, 15 trilyon lirayı geçemeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!