Hayat standardı Hazine'ye yarayacak

Güncelleme Tarihi:

Hayat standardı Hazineye yarayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2002 11:55

Mali miladı kaldıran yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle hayat standardı uygulamasının 2002'de de devamı, Hazineye 550-600 trilyon liralık bir katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu'dan alınan bilgiye göre, hayat standardı esasının 2002 yılı başından itibaren uygulamadan kalkması, vergi gelirlerinde önemli bir azalmayı da beraberinde getirdi.
Â
Yapılan hesaplamalarda 2002 yılı gelirleri için önümüzdeki yıl Mart ayında verilecek olan gelir vergisi beyannameleri ve buna bağlı vergi ödemeleri sırasında, devletin 550-600 trilyon lira bir vergi kaybına uğrayacağı anlaşıldı.

Bu nedenle de verilen bir önergeyle hayat standardı esasının 2002 yılı gelirlerine de uygulanması, bu şekilde 2003 yılında 550-600 trilyon liralık kaybın telafisi amaçlandı.
   Â
KÜÇÜK ESNAF KAPSAM DIŞI BIRAKILDI
 
Gelirler Genel Müdür Vekili Arıoğlu, hayat standardı uygulamasının1 yıl daha devam etmesinin, iddia edildiği gibi küçük esnafı olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni düzenlemede esnaf ve sanatkardan oluşan ve basit usule tabi vergi ödeyen 1 milyon mükellefin hayat standardı kapsamı dışına çıkarıldığını kaydeden Arıoğlu, böylece hayat standardına tabi  mükellef sayısının 1 milyon 600 bin dolayında olacağını bildirdi.

Önceden yurtdışına giden mükelleflerin her 1 çıkışı için hayat standardına ilave gösterge rakamı bulunduğuna da dikkat çeken Arıoğlu,yeni düzenlemede buna da son verdiklerini ifade etti.

Hayat standardının 1982'den itibaren uygulandığını belirten Arıoğlu, şöyle devam etti:

''1982 yılından bu yana vergi sisteminde yeralan hayat standardının uygulanmadığı tek yıl 1999 yılı. 1999'da da, beyana dayanan vergi gelirlerinde yaklaşık 350 trilyon liralık bir kayıp meydana geldi. (O yılki ortalama dolar kuruyla 838 milyon 161 bin Dolar, bugünkü karşılığı da 1 katrilyon 341 trilyon lira.)Â

Şu aşamada hayat standardının yerine yeni bir sistem oluşturmak için zaman da yok. Bu nedenle de, hayat standardının 1 yıl daha uygulanması en akılcı çözümdü.''
   Â
BÜTÇEDE DE DEVAMI VARSAYILDI
 
Gelirler Genel Müdür Vekili, geçen hükümet döneminde Meclis'e sevkedilen ve kadük olan 2003 bütçe tasarısındaki vergi gelirlerinin de, hayat standardının 1 yıl daha devamına uygun şekilde düzenlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hayat standardının sadece 2002 gelirlerine uygulanacağına işaret eden Arıoğlu, şunları söyledi:''Yeni vergi reformuyla, vergi kayıp ve kaçağına karşı çok daha etkili güvenlik önlemleri de mutlaka gelecek. En önemli önlemlerden biri de, vergi idaresinin yeniden yapılandırılması olacak. Ne kadar iyi ve etkin vergi kanunu çıkarırsan çıkar, eğer etkin bir idareye sahip değilseniz, kanunlardan beklenen neticenin alınamadığı görülmüştür.

Dolayısıyla, yeni dönemdeki en önemli reformlarımızdan birisi vergi idaresi reformu olacaktır. Bu şekilde idare, vergi kayıp ve kaçağına karşı çok daha organize ve etkin bir mücadele verecektir.''
   Â
DAHA ÇOK KAZANANLAR DA HAYAT STARDARDINA TABİ
 
Öte yandan Gelirler Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'de hayat standardı uygulanan, beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin yüzde 80'i, hayat standardı tutarları kadar gelir bildiriminde bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu mükellefler, çok daha fazla gelir elde etse de bunu gizliyor ve vergide asgari tutar niteliğinde olan hayat standardı kadar vergi ödüyor.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!