Çocuklar..

Ben çocukları severim..

Çünkü onların da beni sevdiğini bilirim..

Ne zaman bir çocuk görsem, kuyruğum bir sağa, bir sola sallanmaya başlar, tutamam..

Olmadı, bir-iki küçük sözcükle sataşır, ilgisini çekmek isterim çocukların..

Bizim evimizin kapısına kadar gelen çocuk arkadaşlarım var..

Daha seslerini duyar duymaz fırlarım..

Demir kapı kilitli..

Olsun, demir parmaklıklar sevgiye engel değil..

*

Ne bana hamburgerinin ucunu koparıp veren o küçük kızı unutabildim, ne ‘‘sakın yaklaşma, hışştt..’’ diyen annesini-babasını atlatıp, bir anda gelip başımı okşayan Selim'i..

Çocuklar..

Büyükler bizleri zehirli yiyeceklerle, silahlarla vurduklarında, hep çocuklar ağladılar..

Nasıl sevmem onları, nasıl?..

Geçen gün kırk kadar çocuk Hürriyet'in Ankara Bürosu'na, ölen kardeşim Rok'dan dolayı bana başsağığı dilemeye gelmişler...

Babam söyledi..

Ellerinde çiçekler..

*

Bizler, büyüklerden sadece yaşama hakkı istedik..

Çoğu büyükler bunu vermediler..

Şimdi çocuklar o hakkı vermeye geliyorlar..

Demir kapının önündeler..

Hamburgerin ucunu veren küçük kız, başımı okşayan Selim..

Grup grup, sınıf sınıf, okul okul..

Çocuklar büyüyorlar ve bizlere yaşama hakkı vermeye geliyorlar..

Ellerinde çiçekler..

ÇOCUKLAR PAKO KLÜP KURDULAR

Ankara Jale Tezer Koleji öğrencileri, hayvan sevgilerini ifade etmek için klüp kurdular. Klübün adı; Pako Klüp. Öğrenciler önce topluca Hürriyet'in Ankara Bürosu'na gelerek, geçenlerde kardeşini kaybeden Pako'ya başsağlığı mesajı bıraktılar. Hayvanları sevip korumak için and içen çocuklar daha sonra hayvanları sevmeyi ve korumayı amaçlayan bir klüp kurdular. Kolej Genel Müdürü Bahar Tezer ‘‘Çocukları sevgi ile yetiştirirsek, bunu küçük yaşlarda aşılarsak her şeyde-her yerde başarılı oluruz. Başka seçeneğimiz yok’’ diyor.


SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Yılbaşı telaşı onları etkiliyor, aman dikkat

Yeni yıl telaşında olan yalnız siz değilsiniz. Yılbaşı gecesi için yapılan hazırlıklar, planlar sürerken evinizde beslediğiniz hayvanları ihmal etmeyin. Eğlenirken, yemeğinizi yerken, yılbaşı ağacınızı süslerken de... Çünkü evcil hayvanlar, özellikle etraflarında bir şeyler değişmeye başladığında çok meraklı olurlar. Kedi ve köpekler içgüdüsel olarak yeni objeleri ağızlarıyla kemirerek keşfetmeye çalışır. Yılbaşı hazırlıkları sırasında onlara güvenli bir ortam hazırlamak, yılbaşı planlarının kaçınılmaz bir parçası olmalı.


Evde Dikkat Edilecek Noktalar


KEMİRECEĞİ HEDİYELER AĞACIN TEPESİNE

Yılbaşı ağaçları son derece güzeldir; ancak evcil hayvan besliyorsanız, yılbaşı ağacı hazırlarken daha fazla dikkat etmelisiniz. Ağacınızı süslerken kırılabilecek malzemeleri ve süsleri, kedi ve köpeğinizin ulaşamayacağı bölgelere asmalısınız. Yenilebilecek nitelikteki hediyelerinizi ağacınızın altına koymamaya dikkat edin. Aksi takdirde meraklı dostunuz onlara sahip çıkabilir. Hazırladığınız ağacı onların ulaşamayacağı şekilde çevrelerseniz çok iyi olur. Yine aynı amaçla uzaklaştırıcı spreyleri hazırladığınız ağacın etrafına sıkarak, kedi ve köpeklerinizi o bölgeden uzak tutmayı deneyebilirsiniz.

KUSTURACAK SÜS BİTKİLERİ KULLANMAYIN

Yılbaşı için çoban püskülü, renkli nergis zambağı, ökse otu gibi bitkiler evi süslemek için yaygın olarak kullanılır; ancak bu bitkiler evcil hayvanlarınız tarafından yendiği zaman kusma, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına ya da zehirlenme gibi daha ciddi durumlara sebep olabilir. Bunları, ulaşamayacağı şekilde yerleştirmelisiniz.

ELEKTRİKLİ SÜSLER TEHLİKE YARATIR

Elektrikli dekoratif ışıklar, elektrikli mumlar ve diğer ışıklı süsler evcil hayvanlar için ciddi bir potansiyel tehlikedir. Bu malzemeler kesinlikle emniyetli olmalı, gevşek monte edilmemeli ve keskin parçalar içermemelidir. Bunların kordonlarının da evcil hayvanınız tarafından çiğnenmemesi için duvara veya yere bantlanması ya da tehlike oluşturmayacak şekilde kamufle edilmesi gerekmektedir.

İSTERSENİZ KURDELELERDEN VAZGEÇİN

Paketlenmiş hediyelerin üstündeki küçük nesneler, kurdeleler ve paket kağıtları evcil hayvanınız tarafından kemirilip yutulabilir. Bunların boğulma, mide bulantısı veya daha ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalı ve dikkatli olunmalıdır.

YILBAŞI YEMEKLERİNDEN UZAK TUTUN

Yılbaşı gecesi, özenle hazırladığınız sofranıza oturduğunuzda kedi ve köpeğinizi de masanızda bulunan yiyeceklerle beslemek isteyebilirsiniz. Ancak sindirim sistemleri değişik yiyeceklere karşı insanınkinden daha duyarlı olan ve gıda değişikliklerini birkaç günden önce tolere edemeyen evcil hayvanlarda bu durum ciddi problemlere yol açabilir. En iyisi kedi ve köpeğinize uyguladığınız beslenme programını bozmamak ve sofranızdaki yiyeceklerden onu uzak tutmaktır. Ayrıca kemik ve insan için üretilmiş çikolatalardan da evcil hayvanınızı uzak tutmalısınız. Kedi ve köpek için özel hazırlanmış ve teobromin içermeyen ödül çikolatalar dışındaki tatlılar onlar için zararlı, unutmayın.


Gülümse kuçu kuçu fotoğrafını çekiyorum


Ayça BARUT


İster iyi huylu ister kaprisli olsun, küçük dostunuzu fotoğraflayarak ölümsüzleştirmek mi istiyorsunuz? Kediniz ya da köpeğiniz objektiflerden kaçıyorsa üzülmeyin. New York Fotoğraf Enstitüsü'nün 7 altın kuralını uygulayarak başarılı fotoğraflar çekebilirsiniz.


1. Hayvanınızın beynini okuyun Onu en rahat ettiği pozisyonda çekmeyi deneyin. Bu, buzdolabının ya da çalışma masanızın üstü olabilir. Kedilerin çoğu, bir kitabın ya da derginin üstünde oturmayı çok sever, sahiplerini okumaktan alıkoyarak tüm ilgiyi üzerlerine çekmek isterler zira.

2. Hikayesi olan bir fotoğraf çekin Bunun uzun bir hikaye olmasına gerek yok. Diyelim ki golden retriever'ınızın fotoğrafını çekmeye çalışıyorsunuz, o sırada çocuğunuz elinde bir külah dondurmayla içeriye giriyor ve köpeğiniz onun elinden külahı kapıp gidiyor. İşte size hikayesi olan bir fotoğraf.

3. Ani hareketlere hazırlıklı olun Hayvanların ne zaman ne yapacağını kestirmek zordur. Fotoğraf çekme sürecinizin zorlu bir mücadeleye sahne olabileceğini hesaba katın. Bazı zamanlar, hayvanlar yorulmak bilmez ve onu fotoğraflayabilmek için hızlı hareket etmeniz gerekir. Moralinizi bozmayın ve kendinizi hızlı fotoğraf çekmeye alıştırın.

4. Etrafı toplamayı unutmayın Modelinizin ne giydiğiyle uğraşmak zorunda olmasanız da, Dalmaçyalınızı sırılsıklam olmuş bir duş perdesinin önünde çekmek istemezsiniz herhalde. Fotoğrafı çekeceğiniz yeri belirledikten sonra kirli çorap, birikmiş dergiler gibi dağınıklıkları toplayın.

5. Fotoğraf açısını belirleyin Fotoğraf makinesinin açısını hayvanla aynı seviyede ayarlamak iyi bir fikirdir. Böylece çerçeve tüylü dostunuzla dolar. Eğer dışarıdaysanız ve dostunuz yiyecek hazinesi peşine düştüyse ya da bahçedeki çiçekleri kemirmeye başladıysa, onunla aynı seviyeye inmek için yere uzanın.

6. Ödülleri unutmayın Fotoğraf çekerken yardıma ihtiyacınız olduğu anda onu ödülle kandırmayı deneyin. Bayıldığı bir yiyecek iyi bir ödül olabilir. Bu yöntem, özellikle insanları hayvanlarla bir arada çekerken işe yarar. Eğer çocuğunuz ve hayvanınızın fotoğrafını çekmek istiyorsanız, ikisinin de aynı yöne bakmasını sağlamayı unutmayın.

7. Gün boyu hayvanınızı inceleyin Ne gibi tuhaf alışkanlıkları var? Onu diğer hayvanlardan ayıran özellikleri neler? Eğer komik bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, bunun anahtarı hayvanınızın davranışında saklı. Küçük dostunuz kendini eğlendirmek için aynı tür davranışları sergiliyorsa, onu bu anlardan birinde çekebilirsiniz.


Sürüngenleri, kuşları ve diğer kafesli dostları çekmenin yolları

Eğer hayvanınız hayatının çoğunu kafesin içinde geçiriyorsa, fotoğraf çekmek için onu dışarıya çıkarmanız anlamlı olacaktır. İguananız bahçede dolaşırken, kafesin içindekinden çok daha güzel gözükecektir. Kuşunuzu parmağınızda durmaya alıştırdıysanız, poz vermesini sağlamakta zorluk çekmeyeceksiniz demektir. Dostunuzun renkli tüyleri varsa, fotoğraf daha da güzel çıkacaktır. Tek dikkat etmeniz gereken, arka planın sade renkte olmasına dikkat etmektir. Bir yılanı çekmenin birçok yolu vardır. Yaratıcı olun. Yılanınızın yüzünü ve gözlerini yakın plan çekebilirsiniz, ya da bir masanın üstüne koyarak değişik açılardan çekebilirsiniz.

Zor Beğenen Kedilere!

Evcil hayvan ürünleri markası Purina'nın, içinde gerçek et ve balık eti bulunan Fancy Feast markası Ocak ayında raflardaki yerini alıyor. Ayrıca, yılbaşı için özel hediye paketi tasarımında, içerisinde her bir üründen ikişer adet olmak üzere toplam 12 adet ürün içeren paketler de alternatif olarak satışa sunulacak.
Yazarın Tüm Yazıları