İtalya'da hükümet Fiat’la birlikte sallanıyor

Güncelleme Tarihi:

İtalyada hükümet Fiat’la birlikte sallanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2002 01:57

İtalyan otomobil devi Fiat'ta giderek ağırlaşan kriz dün Fiat çalışanlarını greve götürdü. 20 bin işçi gösteri yürüyüşü yaparken, İtalyan hükümeti de Fiat'a yardım konusunda ikiye bölündü.

Otomobil dünyasının önemli isimlerinden İtalyan Fiat Auto'nun, yaşadığı ciddi kriz sebebiyle geçici olarak 8 bin kadar işçisini çıkaracak olması, Fiat işçilerini greve götürdü, binlerce işçi meydanlara döküldü. Fiat Auto'da giderek büyüyen kriz, İtalyan Hükümeti'nde de sıkıntı yaratıyor. Bu arada İtalyan basınında yer alan haberlerde, Fiat'taki krizin hükümeti ikiye böldüğü belirtildi.

İtalya'da ulusal bir önemi olan Fiat'ın çıkaracağı işçiler için hükümetten, ‘‘krizde olan şirketlerin, çıkaracakları işçilere erken emeklilik hakkı verilmesi’’ şeklinde bir yasa çıkarılması istendiği, ancak hükümet ortağı partilerin buna yanaşmadığı ifade edildi. Gazeteler, bu konudaki görüş ayrılığının çok ciddi bir hükümet krizine gebe olduğu yorumunu yapıyorlar.

Fiat Auto Başkanı Paolo Fresco ve CEO'su Gabriele Galatei, işçi çıkarma konusunu karar bağlamak için sendika başkanlarıyla görüşürken, Fiat'ın Termini Imprese (Palermo) fabrikasındaki işçileri genel greve gitti.

Binlerce işçi sabah saatlerinden itibaren kentte gösteri yürüyüşlerine başlarken, polis geniş güvenlik önlemleri aldı, yürüyüş güzergahı üzerindeki dükkanlar kapatıldı.

Aileleriyle birlikte meydanlara çıkan işçilerin, Palermo-Messina tren yolunu ulaşıma kapattığı belirtildi.

ZORUNLU GEÇİŞ

Fiat'ın Onursal Başkanı Avukat Umberto Agnelli ise yaşanan krizle ilgili açıklamasında ‘‘Çok üzücü olan bir plan açıklığa kavuşturulacak. Ama şirketin yeni bir gelişme dönemini başlatabilmesi için zorunlu bir geçiş’’ diye konuştu.

Öte yandan yeniden yapılanma operasyonu çerçevesinde 8 bin işçisini çıkarma yoluna giden Fiat'ın borsadaki hisseleri yüzde 7 gibi rekor oranda düştü.

Fiat Auto işçilerinin bağlı olduğu sendikadan (Fiom Cgil) yapılan açıklamada, Palermo'da yapılan Fiat işçilerinin gösterisine 20 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Fiat yönetiminin resmen açıklaması beklenen 8 bin kadar işçisini çıkarma planı üzerine 3 gündür işçilerin yaptığı grevler daha da büyürken, Termini İmerese (Palermo) fabrikasındaki işçilerin yürüyüşüne 20 binden fazla katılımın olduğu ifade edildi.

Piskopos'tan Fiat işçisine destek mesajı

SİCİLYA Başpiskopos'u da yolladığı mesajda Fiat Auto işçilerine dayanışma içinde olduklarını duyurdu. Bu arada İtalyan hükümeti kanadından yapılan açıklamalarda Çalışma Bakanı Roberto Maroni ‘‘Hükümetin olası müdahalesini değerlendirme aşamasındayız. Henüz çok net bir sonuca varamadık’’, Üretim Faaliyetleri Bakanı Antonio Marzano de ‘‘Fiat'ın General Motors'a satılmasından değil mutlaka ve her ne şekilde olursa olsun İtalya'da kalmasından yanayız’’ dedi.

Bizim otomobilciler eylülle biraz umutlandı

KRİZİN ardından iç talepteki keskin düşüş nedeniyle üretimi hızla azalan otomobil sektörü, eylül ayında gaza bastı. Eylül ayında otomobil üretiminde yüzde 16'lık artış yaşandı. Otomotiv sanayiinin toplam üretimindeki artış ise yüzde 23'ü buldu.

Otomotiv Sanayii Derneği'nden (OSD) yapılan açıklamaya göre, eylül ayındaki toplam otomobil üretimi 21 bin 439 adet olarak gerçekleşti. Üretimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 oranında artış yaşandı. 2001 yılının eylül ayında otomobil üretimi 18 bin 494 adet olmuştu.

Otomotiv sanayii sektörünün eylül ayındaki toplam üretiminde de yüzde 23'lük artış gözlendi. Böylece, sektörün geçen yılın eylül ayında 30 bin 118 olan toplam üretimi, bu yıl 37 bin 54'e çıktı.

Eylül ayında, büyük kamyon ve traktör üretiminde yüzde 65, küçük kamyon üretiminde yüzde 57, kamyonet ve otobüs üretiminde yüzde 35 oranında hızlı artışlar gözlendi. Otomotiv sanayiinin yılın ilk dokuz ayındaki toplam üretimi de yüzde 8 artarak 225 bin 78'ten 242 bin 31'e çıktı. Otomobil üretimi, eylülde gözlenen hızlı artışın etkisiyle yılın ilk dokuz ayında yüzde 2'lik artış göstererek 140 bin 393'ten 143 bin 571'e çıktı. Toplam ticari araç üretimi de yüzde 27 artarak 90 bin 494 adet oldu. Kamyonet üretimi yüzde 28'lik artışla 73 bin 112'ye, büyük kamyon üretimi yüzde 58'lik artışla 5 bin 149'a, küçük kamyon üretimi yüzde 68'lik artışla 3 bin 262'ye, midibüs üretimi yüzde 35'lik artışla 3 bin 86'ya ulaşırken, minibüs üretimi yüzde 19 azalarak 4 bin 1 adet olarak gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!