Meğer savaşa girmişiz bile...

Güncelleme Tarihi:

Meğer savaşa girmişiz bile...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2003 01:56

Amerikan istihbaratına göre Türk komandoları Kuzey Irak'ta ABD özel güçleriyle birlikte operasyon düzenledi. Operasyona ABD'nin Fort Campbell Üssü'nden gelen Özel Birlikler Grubu katıldı. Amerikan askerlerine General Benjamin Freakly komuta etti.

TÜRK komando birliklerinin, Kuzey Irak'taki ABD özel güçleri ile birlikte operasyon düzenledikleri ileri sürüldü. Amerikan istihbarat kaynaklarına göre, Türk ve ABD birliklerinin beraberce gerçekleştirdiği operasyonların hedefini Irak'ın savunma sistemleri oluşturuyor. Operasyonlara, ABD'nin Fort Campbell Üssü'nden gelen Özel Birlikler Grubu ile Türk komando birimleri katılıyor. Amerikan birliklerine, Kentucky Eyaleti'ndeki 101. Hava İndirme Tümeni'nin Komutanı olan General Benjamin Freakly komuta ediyor. Türk birliklerinin, geçen Ekim'den bu yana, Amerikan güçlerinin Kuzey Irak'ın derin bölgelerine inmesine destek ve katkıda bulundukları ifade edildi. ABD güçlerinin esas görevinin, savaş başladığında, Saddam'ın Kerkük bölgesine yığdığı Irak Cumhuriyet Muhafızları'nı püskürtmek ve petrol kuyularının ateşe verilmesini engellemek olduğu da kaydedildi. Bu arada, Türkiye'de, Türk ve Amerikan birliklerinin, ‘‘kilit’’ diye gösterilen Musul bölgesine düzenlenecek askeri operasyonlar için ortak tatbikat düzenledikleri de belirtildi.

TÜRK’E ABD'Lİ KOMUTAN

Olası bir harekat sırasında, komuta sorunu ve Türk birliklerinin bölgedeki hareketi konularında sürdürülen kritik görüşmelerde ise henüz tam uzlaşmaya varılamadı. Ankara-Washington hattında tüm hızla süren görüşmelerde, Türkiye'nin K. Irak'ta bulunacak askerlerinin bağımsız hareketinden yana olduğu bildirilirken, Amerikan New York Times Gazetesi, Türkiye'nin bu istemine ABD ve Kürtlerin karşı çıktığını ve Türk askerlerinin bölgede Amerikalı bir komutan tarafından sevk ve idare edileceğini yazdı. Kimliği gizli kalmak şartıyla gazeteye konuşan ABD'li bir yetkili, bölgedeki Türk birliklerinin ABD komutası altında olacağını ve Kürt güçlerle birlikte görev yapmayacaklarını öne sürdü. Yetkili, Türk askerlerinin K. Irak'taki görevinin insani yardım ve göçmen sorununa bölgede çözüm aramakla sınırlı kalacağını sözlerine ekledi.

ANKARA KARŞI ÇIKIYOR

Ancak Ankara, Türk askerinin ABD komutası altına girmesi olasılığına sıcak bakmıyor. Türk birliklerinin bağımsız hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Ankara, sorunun eşkomutanlık formülüyle, yani uluslararası koalisyon komutanıyla aynı yetki ve rütbeye sahip bir Türk generalin görevlendirilmesiyle aşılabileceğini savunuyor. Genelkurmay Başkanlığı'nda sürdürülen görüşmelerde, Türk tezine ABD ve Kürt gruplar karşı çıkıyor ve Türk askerlerinin koalisyona bağlı olmasında ısrar ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!