TEV’den altı trilyonluk burs

Güncelleme Tarihi:

TEV’den altı trilyonluk burs
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2002 13:58

Türkiye'de eğitime katkısı olan ve burs veren kurumların başında gelen Türkiye Eğitim Vakfı (TEV), 2002 sonuna kadar beş trilyon 780 milyar liralık burs verecek. 2001-2002 öğretim yılında toplam sekiz bin 550 öğrenciye yurtiçi, 57 öğrenciye de yurtdışı bursu veren Vakıf, önümüzdeki yıllarda daha fazla gence burs vermeyi hedefliyor.

Sınav stresi bitti. Kimin hangi üniversiteye gireceği belli oldu. Üniversiteliler, yavaş yavaş değişik kurumların verdikleri bursları da araştırmaya başladılar.

Türkiye'de hem lise hem üniversite öğrencilerine burs veren pek çok kuruluş var. Bunlar içinde en büyüğü ise Türkiye Eğitim Vakfı (TEV). Türkiye'de eğitime büyük katkısı olan TEV, verdiği yurtiçi ve yurtdışı burslarla gençleri öğrenim hayatlarında destekliyor.

Vakfın mal varlığı 205 trilyon liraya ulaşmış durumda. 35 yıl önce kurulan ve genel müdürlüğü İstanbul'da olan vakfın, 11 ilde şubesi var.

Yurtiçinde Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, maddi desteğe ihtiyacı olan, başarılı teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksek okulu, yüksekokul, üniversite, master ve doktora öğrencilerine burs veriyor. Kuruluş yılında TEV bursundan 119 öğrenci yararlanmıştı. Bugün, bu sayı 114 bin 86'ya ulaştı. 2002 yılı sonuna kadar da bursiyerlerine beş trilyon 780 milyar liralık burs ödemesi yapacak.

TEV'in diğer bir farklı özelliği de, bursiyerlerine parasal destek vermek dışında sosyal yönden gelişmelerini sağlamak için faaliyetlerde bulunuyor olması. Staj yerleri temin etmek, teknik ve moral gezileri düzenlemek, İngilizce kursları açmak gibi faaliyetler düzenliyor.

YURTDIŞI BURSLARI

TEV, 1969'dan beri yurtdışında yüksek lisans öğrenimi için de burs veriyor. Bugüne kadar yurtdışı burslarından 852 başarılı genç yararlanmış. 67 kişi halen yurtdışında eğitim görüyor. 2002-2003 öğretim yılında da 57 bursiyer öğrenimlerine başlayacak.

Türkiye Eğitim Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal, 2002 sonuna kadar yurtdışı burslar için yaklaşık bir buçuk milyon dolar ödeme yapılacağını söylüyor.

TEV'in eğitime katkısı sadece burslarla sınırlı değil. Yaptırdığı 'Üniversitede-sanayi entegre eğitim projesi' ve 'Yükseköğrenim kurumlarında rehberlik ve danışmanlık' gibi araştırmalarla bilimsel çalışmalara da destek veriyor. Türkiye'de ihtiyaç duyulan çeşitli yörelerde 14 ilköğretim okulu, iki öğrenci yurdu, iki Anadolu lisesi, Tekirdağ'da Çıraklık Eğitim Merkezi yaptırdı.

HAYIRSEVER BAĞIŞLARI

Bilal, TEV'in yaptığı örnek çalışmalar sonrasında 1995'te olduğu gibi 1998'de de 'Eğitim Alanında Yılın Vakfı' seçildiğini hatırlatıyor.

TEV'in işlevlerini yerine getirebilmesinin vakfa tahsis edilen mal ve hakların geliri ve yapılan bağışlara bağlı olduğunu kaydediyor:

‘‘Birçok hayırsever vakfa bağış yapmanın yöntemlerini ve hukuki şartlarını bilmiyor. Genel olarak vakfa iki şekilde bağış yapılıyor. Bağış yapan kişi sağ iken, sahibi olduğu herhangi menkul veya gayrımenkul malını vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Bu şekilde yapılacak bağışlama işleminden daha sonra vazgeçmek mümkün değil. Diğer bir bağışlama yöntemi ise, vasiyetname düzenleme yolu. Bağış ya da vasiyet yapmak isteyenlere gerekli yardımı yapıyoruz.’’

Bilal, önümüzdeki yıllarda maddi desteğe ihtiyacı olan daha fazla gence burs vermeyi hedeflediklerini dile getiriyor. Sekiz yıllık kesintisiz eğitime destek olmak için Anadolu'nun her köşesine ilköğretim okulları, öğrenci yurtları ve hayatının ikinci baharını yaşayan bağışçıları için huzur evi yaptırmanın diğer hedefleri arasında bulunduğunu söylüyor.

TEV'e ekim ayı sonuna kadar burs başvurusunda bulunulabilir. Bilgi için tel: 0212 217 58 58. e-posta: tev@mail.koc.net

YURTİÇİ BURSLARDA ARANAN ŞARTLAR

Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olmak.

Maddi olanakları kısıtlı olmak.

Öğrenim hayatında başarılı olmak.

Öğrenime yeni başlayanların okula giriş puanı sırasına göre önde olması.

Ara sınıflarda öğrenim görenlerin genel başarı ortalamasının yüksek olması.


YURTDIŞI BURSLARDA ARANAN ŞARTLAR


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 30 yaşından büyük olmamak.

Belirtilen dallarda öğretim yapan fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak (Son sınıf öğrencileri de aday olma şansına sahip).

Yükseköğrenim süresince dört üzerinden en az üç not ortalamasına, 100 üzerinden en az 75 genel not ortalamasına sahip olmak.

Öğrenim göreceği ülkenin dilini master öğrenimini sürdürebilecek düzeyde bilmek.

Öğrenimini ailesinin mali imkanları ile yapamayacak durumda olmak.


TEV'in verdiği burs tutarları (milyon TL)

2001 2002

İlk-Orta Öğretim 25 30

Üniversite 70 100

Master 90 140

Doktora 110 170
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!