BM: Türk kadınlarının yüzde 27.8'i okuyamıyor

Güncelleme Tarihi:

BM: Türk kadınlarının yüzde 27.8i okuyamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2002 15:18

Unicef Türkiye Temsilcisi, BM verilerine göre, Türkiye'de kadınların yüzde 27.8'inin hala okuma-yazma bilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Kadının Statüsü ve Sorunları (KSS) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Unicef Türkiye Temsilciliği'nin sponsorluğunu üstlendiği''Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlemesi Komitesi'ne (CEDAW) Sunulan 4. ve 5. Birleştirilmiş Ülke Raporu Değerlendirme'' toplantısı Ador Altınel Oteli'nde başladı.

BAYER: ZORUNLU EĞİTİM HEDEFİMİZ 12 YIL

Toplantının açılışına katılan Devlet Bakanı Bayer, kendisine bağlıSosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun muhtaç durumdakilere verdiği hizmetler ile hükümetin yaptığı düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Bayer, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında dünyadaki pekçok ülkeden daha önce Türk kadınlarına medeni haklarını verdiğini kaydederek, ''Medeni Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme de bir reformdur ve onurumuzdur'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Melda Bayer, 1950'li yıllara kadar herşeyin çok güzel gittiğini ancak bu tarihten sonra birçok şeyin gerilediğini ve bazı okulların kapatıldığını söyledi. Hala kadınların ''evde erkekler ne derse onu yapar'' konumunda olduklarını ifade eden bayer, asıl bunun sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Bayer, yeni düzenlemeler ile zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarıldığını, kız çocuklarının okula gitmeye başlandığını ve evlenme yaşının da 18'e yükseltildiğini anlattı. Bayer, düzenlemelerle birlikte çocuk anneliğin önlenmiş olacağını da söyledi.

Hedefin, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak olduğuna işaret eden Melda Bayer, ''Bunu başaracağız. Tek eksiğimiz koordinasyon ve biraraya gelememek'' diye konuştu.

AİLELER İKNA EDİLMELİ

Unıcef Türkiye Temsilcisi Edmond Mcloughney de Türk Medeni Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler ile Türkiye'de kadın ve erkek eşitliğine yönelik ilerlemeler sağlandığını belirterek, ''ancak daha yapılması gerekenler var'' dedi.

BM verilerine göre, Türkiye'de kadınların yüzde 27.8'inin hala okuma-yazma bilmediğini kaydeden Mcloughney, bu rakamın oldukça yüksek olduğunu söyledi. Mcloughney, kız çocuklarının okula devam etmeleri konusunda ailelerinin ikna edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

RAPOR BM'YE SUNULACAK

KSS Genel Müdür Vekili Leyla Coşkun Çınar'ın verdiği bilgiye göre,4. ve 5. Birleştirilmiş Ülke Raporu Değerlendirme toplantısında katılımcılar çalışmalarını Sağlık, Şiddet ve Fuhuş, Eğitim, Yasal Durum, Çalışma Yaşamı ve Kırsal kesim Kadını ile Kamu, Siyasal Yaşam, Medya ve Kültür Çalışma olmak üzere 5 grupta yürütecek.

Çalışmalar bugün tamamlandıktan sonra KSS, rapora son şeklini verecek ve İngilizce tercümesini yaparak, önümüzdeki aylarda BM'ye sunacak.

Toplantıya, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakın Ertürk, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı ve CEDAW Komitesi Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Feride Acar, üniversite ve gönüllü kadın kuruluşları temsilcileri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!