24 + 1 oldu

Güncelleme Tarihi:

24 + 1 oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2002 01:50

Sezer, Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü’nden irtica nedeniyle atılan Prof. Beşir Atalay'ı Eğitim Bakanı olarak listede görünce müdahale etti. Atalay Milli Eğitim’den Devlet Bakanlığı'na kaydırıldı.
 Bakanlar Kurulu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül'ün kurduğu 58. Hükümet'te tek rötuş yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü iken YÖK tarafından ‘‘irticacı’’ olduğu gerekçesiyle görevden alınan Prof. Dr. Beşir Atalay'ın Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmasını reddetti. Gül, bunun üzerine Atalay'ı Devlet Bakanlığı'na kaydırırken, Milli Eğitime Erkan Mumcu'yu getirdi.

Gül'ün götürdüğü ilk listede kadın bakan Güldal Akşit Devlet Bakanı, Erkan Mumcu Turizm Bakanı, Beşir Atalay ise Milli Eğitim Bakanı olarak yer aldı. Sezer'in Atalay'a itirazı üzerine taşlar yerinden oynadı. Mumcu Milli Eğitim'e kaydırılırken, kadından sorumlu Devlet Bakanı olması planlanan Güldal Akşit, Turizm Bakanlığı'na getirildi. Atalay da Akşit'ten boşalan Devlet Bakanlığı'na geldi. Gül'ün Çankaya'ya çıkışından önce 23 + 1 olacağı söylenen liste, Çankaya çıkışında 24 + 1 olarak açıklandı. Liste siyaset kulislerinde ‘‘Ilımlı ve makul. Kilit bakanlıklara ılımlı isimler getirilmiş’’ diye yorumlandı.

BİYOGRAFİLER FAKSLANDI

Gül'ün kabine listesi için Sezer ile 15.45'te başlayan görüşmesi 87 dakika sürdü. Sezer, listede tanımadığı isimleri görünce yeni bakanların biyografilerini görmek istedi. Bunun üzerine Sezer ve Gül görüşmesi sırasında bakanların özgeçmişleri AKP Genel Merkezi'nden köşke fakslandı. Biyografilerin fakslanması ve listedeki kaydırmalar nedeniyle görüşme uzadı. O nedenle Başbakanlık ve bakanlıklardaki devir teslim törenleri bugüne kaldı. 57. Hükümet'in Başbakanı Bülent Ecevit, görevini bugün saat 14.00'te yeni Başbakan Gül'e devredecek. Devir teslim için başbakanlıkta tören düzenlenecek.

ESKİDEN 36 BAKANDI

Gül'ün kurduğu 58. AKP Hükümeti daha önce ilan edilenin aksine 23+1 değil, 24+1 olarak açıklandı. Gül, daha önce yaptığı açıklamada kabinedeki başbakan yardımcısı sayısının iki olacağını bildirmişti. Başbakan Yardımcılarının sayısını Köşk'e götürdüğü listede bir artırarak üçe çıkaran Gül, böylece kabinenin sayısını 24+1 olarak gerçekleştirmiş oldu. Bülent Ecevit başkanlığındaki 57. Hükümet, 36 bakandan oluşuyordu.

Tek kadın bakan

Turizm Bakanı Güldal Akşit, Gül'ün kabinesinin tek kadın bakanı oldu. Akşit, ANAP döneminin Genel Başkan Yardımcısı ve İçişleri Bakanlığı eski müsteşarı Galip Demirel'in kızı. Akşit'in, babası ANAP'lı olduğu için kabinenin ANAP kökenli isimleri arasında sayılabileceği belirtiliyor. Beklentilerin tersine, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın gezilerine katılan Zeynep Karahan Uslu, bakan olamadı.

Listeyi okudu

Yeni Başbakan Gül, Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmesinin ardından kabine listesini açıkladı. Gül açıklama yaparken, Köşk'e beraber geldiği Başbakan Yardımcıları Ertuğrul Yalçınbayır ve M. Ali Şahin da yanında durdular. Gül, kabinenin onay aldığını açıklarken oldukça neşeliydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!