Kızdıran eksen

Güncelleme Tarihi:

Kızdıran eksen
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2003 02:24

Almanya ve Fransa'nın ortak eksen oluşturup, Irak konusunda ABD'ye karşı tavır alması Atlantik'in iki yakası arasında söz düellosuna yol açtı. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in ‘‘Bunlar yaşlı Avrupa’’ diyerek başlattığı tartışmaya, İngiltere de ABD'nin yanında yer alarak katıldı.

İşte söz düellosu:

  • Avrupa, Fransa ve Almanya'dan oluşur diye birşey yok. Bunlar yaşlı Avrupa'dır. (Rumsfeld)
  • Yaşlı Avrupa çelik gibidir ve yeniden ışıldar. Bunu zaman içinde göstereceğiz.
  • Bizim geçmişimiz gerçekten de daha eski. Rumsfeld'in yaptığı açıklama akıllıca değil.
  • Bazı ülkeler (Fransa ve Almanya) BM kararını gereksiz engellerse ABD ile birlikte savaşa gireriz.

    FRANSA ile Almanya arasında esen dostluk rüzgarlarıyla birlikte, bu ikilinin AB içinde oluşturmaya başladığı ve ‘‘Kıskandıran eksen’’ diye adlandırılan ittifak, ABD'nin saldırgan Irak politikasına karşı da tavır alınca, Washington yönetiminin sert tepkisine hedef oldu. Bunun üzerine, taraflar arasında amansız bir söz düellosu sahnelendi.

    RUMSFELD: YAŞLI AVRUPA

    ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, olası Irak harekátına karşı çıkan Almanya ve Fransa'ya ‘‘yaşlı Avrupa’’ diye yüklendi. Rumsfeld, bu iki Avrupa ülkesine sert eleştirilerde bulunurken, ‘‘Avrupa, Fransa ve Almanya'dan oluşur diye birşey yok. Bunlar yaşlı Avrupa'dır. Eğer Avrupa'nın bütününe bakarsanız, etki alanının doğuya kaydığını görürsünüz’’ diye konuştu. Hızını alamayan Rumsfeld, şunları söyledi:

    ‘‘Evet, Almanya bir sorundu, tıpkı Fransa gibi. Ama başka Avrupa ülkelerine bakarsanız, onların Fransa ve Almanya'nın değil, ABD'nin yanında yer aldıklarını göreceksiniz.’’

    ÇELİK GİBİYİZ

    Rumsfeld'in eleştirilerine ilk yanıt Fransa'dan geldi. Ekonomi Bakanı Francis Mer, Rumsfeld'in Almanya ve Fransa'yı yaşlı Avrupa olarak nitelemesinden duyduğu derin üzüntüyü ifade etti ve ‘‘Yaşlı Avrupa çelik gibidir ve yeniden ışıldar. Bunu zaman içinde göstereceğiz’’ dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin de verdiği yanıtta, Avrupa'nın geleceğe baktığını söyledi.

    AKILLICA DEĞİL

    Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Rumsfeld'in sözlerine karşılık esprili şekilde, ‘‘Bizim geçmişimiz gerçekten de daha eski’’ dedi. Fischer, Rumsfeld'in sözlerini daha fazla yorumlamak istemediğini belirterek, ‘‘Hepimizin akılcı davranması gerekir. Irak, kitle imha silahlarıyla ilgili tüm bilgileri vermeli. Bizler de, askeri harekat olmadan BM kararlarının uygulanması için her türlü çabayı harcamalıyız’’ diye konuştu. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) dış politika sözcüsü Hans Ulrich Klose de, Rumsfeld'in sözlerini ‘‘terbiyesizlik’’ olarak nitelendirdi.

    BLAİR'DEN ABD'YE DESTEK

    Avrupa Birliği içinden Almanya ve Fransa'ya tepki, ABD'nin bir numaralı destekçisi İngiltere'den geldi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya ve Fransa'yı ima ederek, Güvenlik Konseyi kararına herhangi bir ülkeden anlamsız bir engelleme yapılması halinde, BM desteği olmaksızın ABD ile birlikte Irak'a karşı savaşa gereceklerini söyledi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!