Beyaz Saray kapıyı açıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray kapıyı açıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2002 01:49

AKP kurmayları, Avrupa başkentlerinde en üst düzeyde kabul gören Tayyip Erdoğan'a Beyaz Saray randevusu için özel aracılar üzerinden temaslara girişti.

Beyaz Saray, hangisini önce ağırlayacak? Başbakan Abdullah Gül'ü mü? Yoksa, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı mı? Bu soru bir süredir yalnızca AKP kurmaylarını değil, Bush yönetimini de ciddi bir şekilde meşgul ediyor. Gül, Başbakanlık koltuğuna oturduğu gün, kendisini ilk arayan yabancı devlet adamları arasında ABD Başkanı George Bush da yer almıştı. Bush, Gül'e ‘‘Sayın Başbakan, sizi 2003 yılında Washington'da ağırlamayı çok arzuluyorum’’ diyerek davetini sözlü olarak iletmişti. Gelgelelim, Avrupa başkentlerinde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için iki hafta süren yüksek tempolu bir lobi atağıyla diplomasideki iddiasını ortaya koyan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan da Washington denkleminin içine girdi. Erdoğan'ın kurmayları arasında ‘‘Bütün Avrupa başkentlerine gidip en üst düzeyde kabul gördüğümüze göre, Recep Tayyip Bey neden Washington'a da gitmesin’’ düşüncesi ağır bastı. Ve hemen ardından bazı özel aracılar üzerinden bir Beyaz Saray randevusu ayarlanması yolunda temaslara girişildi.

YILBAŞINDAN ÖNCE

Washington'dan Ankara'ya gelen son haberlere bakılırsa, Başkan Bush Erdoğan'ın Washington ziyareti için ilke olarak olurunu bildirdi. Bu haberlere bakılırsa, Amerikalı yetkililer Başkan Bush'u ikna ederken ‘‘Bütün Avrupa liderleri Erdoğan'ı kabul ettiklerine göre, bu bir emsal yaratmıştır. Bu durumda sizin de kendisini kabul etmenizde hiçbir sakınca yoktur’’ tezini kullanmışlar. Washington kulislerinde Erdoğan'ın Washington gezisinin yılbaşından önce hemen bu ay içinde gerçekleşebileceği konuşuluyor. Irak'ı vurmak için kolları sıvamış olan Başkan Bush'un, Erdoğan'ı Washington'da ağırlayarak, bu görüşmeyi Türkiye'yi askeri seçeneğe angaje etmek için bir fırsat olarak kullanmak isteyebileceği de yaygın bir kanı. Temaslar istenildiği gibi sonuçlanırsa, Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki ünlü Oval Ofis'e Gül'den önce adım atacağı anlaşılıyor. Erdoğan bu yılın başında Washington'a parti lideri olarak gittiğinde Amerikan yönetimi kendisine oldukça mesafeli davranmıştı. AKP lideri, sonuçta Washington'dan hiçbir temasta bulunamadan ve yalnızca akademisyen ve araştırma kuruluşlarının uzmanlarıyla görüşerek ayrılmak zorunda kalmıştı.

1 YILDA DEĞİŞTİLER

Erdoğan'
a randevu vermeyen Amerikalı yetkililer, bir yıl sonra Türkiye'nin en güçlü lideri olarak kendisinin önüne Beyaz Saray'ın kırmızı halılarını açacaklarını herhalde o zaman hiç düşünmemişlerdi. Bu durumda Gül'ün 2003'ün hangi zaman aralığında Washington'a gidebileceği şimdilik belirsizlik gösteriyor. Bunun birinci nedeni, denetimlerin başlaması nedeniyle Bush'un Irak planlarının belirsizlik içine girmiş olması. İkinci neden birincisinden daha az hassas değil. Yapılacak bir anayasa değişikliği sonucu Erdoğan'ın Başbakanlık koltuğuna erken bir zamanda oturması halinde, bu ziyaret gündemden bile düşebilir.


Hürriyet Foto Editörlüğü böyle gerçekleştirdi


ABD Başkanı George W. Bush'un muhtemel daveti üzerine AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray gezisini, Hürriyet Fotoğraf Editörlüğü böyle gerçekleştirdi... Bu foto montaj arkadaşımız Hakan Denker'in elinden çıktı. Fotoğraf, sağdaki logo bayrakların üzerine girmesin diye ters çevrildi. Yakalardaki rozetler de, fotoğraf ters çevrildiğinde sağda kaldığı için sola alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!