Uyurken dişlerimi sıkıyorum

BEN size bir şey danışmak istiyorum. Geceleri uyurken dişlerimi fazlasıyla sıkıyorum.

Sabahları kalktığımda ise çenem ve dişlerim ağrıyor. Sanırım uyurken ayrıca bir de dişlerimi gıcırdatıyorum. Bu neden olabilir? Doktora gitmeyi düşünüyorum. Ama psikoloğa mı gitmeliyim, yoksa dahiliyeye mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

Meltem SONAT

GECE
uyku sırasında dişleri sıkma ya da gıcırdatma bazı kişilerde görülen bir olaydır. Çoğunda altta yatan önemli bir sorun olmamasına rağmen genellikle psikolojik duruma bağlı olarak ortaya çıkar. Zorlanmaya bağlı çene kaslarında ağrı, baş ağrısı, diş ve dişeti sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bir psikiyatristle görüşmekte yarar var. Eğer gerginlik yaratan bir konu bulursa, onun tedavisi yararlı sonuç verir. Eğer böyle bir sorun bulunmazsa, çene ve dişleri korumak amaçlı olarak diş hekimleri tarafından ağzın kalıbı alınarak üretilecek olan protezleri gece yatarken takmak rahatlatıcı sonuç verebilir.


Süt mü geliyor?


BİR süreden beri iç çamaşırımda süt gelmiş gibi iz oluyor. Meme ucunu sıktığımda da beyaz bir akıntı görüyorum. Hiç kanama olmadı. Bu akıntı nedir? Tehlikeli midir? Ne yapmalıyım?

Sevgi M./ALMANYA

MEME
başlarınızdan, çamaşırınızı lekeleyecek tarzda akıntı gelmesi, bir çeşit süt salgısı olduğunu düşündürür. Meme başınızı sıktığınızda çok az da olsa beyaz bir salgı görmeniz, bu düşünceyi doğruluyor. Kaygı verecek bir durum değil, korkmayın.

Süt salgısı, gebelik ve doğum sonrasında artan bir hormonla (prolaktin) gerçekleşir. Ancak, bazen bu hormon, gebelik oluşmadan da artar. Bu artışta psikolojik etkenler bile neden olabilir. Yapılacak kan tahlilinde, prolaktin hormonunun düzeyi ölçülür. Eğer yüksek bulunursa, bunu normale indirecek ilaçları kullanmanız gerekecektir.

Ev doktorunuza başvurduğunuz takdirde, gerekli tetkik ve tedavileri planlayacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları