Vergi Barışı kime ne getiriyor?

AYLARDIR tartışılan ‘‘Vergi Barışı’’ Yasası, Meclis'in önceki günkü oturumunda ‘‘nitelikli çoğunluk’’ diye adlandırılan 330'un da üzerinde 348 oyla kabul edildi.

Kabul edilen yasa, öncekinin aynısı olduğu için, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez veto etme yetkisi bulunmuyor. Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen Yasa, sade vatandaştan tutun da, esnafa ve tüccara, küçük şirketlerden tutun da, holdinglere kadar geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Yasa ile birikmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlanıyor, 180 bin civarındaki ihtilaflı dosyaların temizlenmesi için bazı kolaylıklar getiriliyor. Ayrıca, matrah artırımı, stok ve stoksuzluk affı ve naylon fatura kullananları ilgilendiren önemli düzenlemeler yeralıyor. Bu arada 200 milyon liraya kadar olan trafik para cezaları ile 100 milyon liraya kadar olan para cezaları da siliniyor.

İlk kez 10 ay kadar önce önerdiğimiz bu Vergi Barışı Yasası'nda yeralan önemli düzenlemeler aşağıdaki gibi.

BİRİKMİŞ BORCA AVANTAJ

Vergi Barışı Yasası, ‘‘ödeme’’ yönünden çeşitli avantajlar sağlıyor. Bu avantajları, birikmiş vergi borçlarında, ihtilaflı dosyalarda, matrah artırımında ve stok bildiriminde ayrı ayrı ele almak gerekiyor.

BİRİKMİŞ VERGİ BORÇLARI

Birikmiş vergi borçlarının tutarı, yaklaşık 10 katrilyon lirayı bulmuş durumda. Birikmiş yani vadesi geçtiği halde ödenmemiş olan kesinleşmiş vergi borçları, bu borçların faizleri ve ödenmemiş vergi cezaları için, bazı avantajlar sağlanıyor. Bunlar, kısaca aşağıdaki gibi:

1- Vergi Borcunun Aslı: Herhangi bir indirim yapılmıyor. Ancak, 9 eşit taksitte 18 aylık bir ödeme vadesi sağlanıyor. Bu 18 ay boyunca, birikmiş borca faiz uygulanmayacak. Örneğin 13 milyar 500 milyon lira vergi borcu olan bir mükellef, iki ayda bir 1,5 milyar lira ödeyecek. 18 ay boyunca, bu 13.5 milyar liraya ayrıca faiz hesaplanmayacak. Kesinleşmiş vergilerle ilgili ödeme avantajlarından yararlananların, bu vergilerle ilgili dava açmamaları ya da açılmış dava varsa bundan vazgeçmeleri gerekiyor.

2- Gecikme Faizi ve Zammı: Birikmiş gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı sıfırlanıyor ancak bunun yerine aylık daha düşük oranlı olan, aylık TEFE oranına göre faiz uygulaması getiriliyor. Böylelikle, bir yandan yine faiz alınıyor diğer yandan da faiz yükü aşağı çekilmiş oluyor. Örneğin 10 milyar lira vergi alacağının 2002 yılı için hesaplanan 8 milyar 700 milyon liralık gecikme zammı, 2002 yılı TEFE oranına göre 2 milyar 730 milyon liraya iniyor.

3- Vergi Cezaları: Birikmiş vergi cezalarının ve bunlara uygulanan gecikme zamlarının tamamı siliniyor. Hemen belirtelim silinen bu cezalardan gecikme faizi ya da gecikme zammının anlaşılmaması gerekiyor. Vergi cezaları olan kusur, ağır kusur, vergi ziyaı gibi cezaların tamamı, vergi borcu aslının ve TEFE'ye göre hesaplanan faizin tamamının vadesinde ödenmesi koşuluyla siliniyor.

Mükellefler, taksit ödeme süresince tahakkuk ettirilen vergileri (zor durum olmaksızın) vadesinde ödemedikleri takdirde, yukarıda belirtilen ödeme kolaylığı ile ilgili avantajdan yararlandırılmayacaklar.

FAİZDEKİ AVANTAJ NE?

Birikmiş vergi borcunun gecikme faizi ve gecikme zammı cezaları siliniyor ama bunların yerine DİE tarafından, gecikmeli dönemler için belirlenen aylık TEFE oranları toplamı uygulanıyor.

TEFE oranları, ihtilaflı dosyaları da yakından ilgilendirdiği için aşağıda son 5 yıla ilişkin olarak gecikme faizi ile kıyaslamalı olarak tabloda gösterilmiştir.

Tabloda da görüldüğü gibi,

- Birikmiş faiz ve zamlar yaklaşık 1/3'e iniyor,

- 18 aylık ödeme süresince, ayrıca faiz uygulanmadığı için, bundan da kaynaklanan ayrı bir avantaj doğuyor.

Birikmiş borcu olanlar için ‘‘Vergi Barışı’’ yasasının sağladığı ödeme kolaylığı ciddi avantajlar sağlıyor. Bu treni kaçırmayın...
Yazarın Tüm Yazıları