14. kromozomun sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

14. kromozomun sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2003 02:08

Uluslararası bilim adamlarından kurulu bir konsorsiyum, başta Alzheimer'ın öldürücü bir çeşidi olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılı olan 14 numaralı kromozomun şifresinin çözüldüğünü açıkladı. 14'üncü kromozom, Alzheimer hastalığının 30'lu yıllarda bile başlayabilen bir türünün sırrını içeriyor.

İNGİLİZ bilim dergisi Nature'da yayınlanan araştırmaya göre ‘‘Kromozom 14’’te 1050 gen bulunuyor. Fransız araştırma merkezi Genoscope'da görevli Roland Heiling ve Jean Weissenbach liderliğindeki konsorsiyum, Kromozom 14'ün bağışıklık sisteminin işlemesinde yaşamsal rol oynayan iki gen salkımına sahip olduğunu söylüyor. Kromozom 14'te ayrıca 60'tan fazla hastalığın geni de bulunuyor.

Bu hastalıkların başında öldürücü etkileri olan 60 yaş öncesi (hatta 30'larda bile yakalayan) bir Alzheimer türü de bulunuyor. ‘‘Erken başlayan Alzheimer’’ denilen bu hastalığı, 200 bin kadar Amerikalının taşıdığı belirtildi..

İnsan bedeni trilyonlarca hücreden meydene geliyor. Vücudun yapı taşı her hücrede ise 23 çift halinde 46 kromozom bulunuyor. Kromozom çiftlerinin biri anneden, diğeri babadan geliyor. Kromozomlar, birbirine sıkı sıkıya dolanmış DNA iplikçikleriyle bunların sarındığı protein molekküllerinden oluşuyor.

Bilim adamları, daha önce 20, 21 ve 22 numaralı kromozomların şifreleri tamamen çözülmüştü. Bilim adamları, her kromozomu ve genleri tek tek inceleyerek ‘‘insanın genom haritası’’nı ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Genlerin işlevlerinin belirlenmesi, bugün çare bulunamayan birçok hastalığın önlenmesinde çok önemli rol oynayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!