Bu film Fransa'yı şok etti

Güncelleme Tarihi:

Bu film Fransayı şok etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2002 00:36

Yunan yönetmen Costa Gavras'ın 27 Şubat günü Paris sinemalarında gösterime girecek yeni filmi ‘‘Amen’’ Katolik Kilisesi ile ülkeyi ayağa kaldırdı.

1942 yılında gaz odalarında yok edilen Yahudiler için sesini çıkarmayan dönemin Papası Pie XII'yi konu alan filmin afişi de skandal olarak nitelendi. Hıristiyanlığın sembolü olan haç ile Nazilerin gamalı haçını birleştiren afişi, Benetton'un eski fotoğrafçısı Oliviero Toscani yaptı.

Siyasi filmleriyle kalıplaşmış değerleri sarsan ünlü Yunan yönetmen Costa Gavras, daha vizyona girmeden son filmiyle Fransa'yı birbirine kattı. Gavras'ın 27 Şubat günü Paris sinemalarında gösterime girecek olan yeni filmi ‘‘Amen’’, Katolik Kilisesi tarafından ‘‘Kabul edilemez bir provokasyon’’ olarak nitelendi. 1942 yılında gaz odalarında yok edilen Yahudiler için sesini çıkarmayan dönemin papası Pie XII'yi konu alan filmin afişi de Fransa Piskoposlar Konferansı Başkanı Başpiskopos Jean Pierre Ricard tarafından ‘‘skandal’’ olarak değerlendirildi.

Paris Piskoposu Lustiger ise ‘‘Hıristiyanlığın sembolü haç ile Nazi barbarlığının sembolü gamalı haçı aynı kefeye koyarak tanımlamak, kabul edilemez’’ dedi.

Filmin Hristiyan haçı ile gamalı haçın karışımından oluşan ve herkesi ayağa kaldıran afişini daha önce Benetton firması için yaptığı ‘‘aykırı’’ afişlerle adını duyuran Oliviero Toscani yaptı.

Film, Vatikan ile müttefiklerin Yahudi soykırımına karşı sessiz kalması polemiğini işliyor. Katolik dünyasının ileri gelenleri filmin yasaklanması için başvuruda bulundu, ancak bir sonuç alamadılar. Filmde bir Nazi subayı olan Kurt Gerstein'in Treblinka'da gaz odalarında Yahudilerin yok edilişini gördükten sonra Amerikan ve İngilizlerle birlikte Papa XII'nci Pie'ye de haber vermesine rağmen kimsenin kılını kıpırdatmaması tüm detaylarıyla anlatılıyor. Şok sahnelerin olduğu filmle ilgili olarak medyaya konuşan Costa Gavras, ‘‘Tüm dünyanın bildiği, ancak konuşmak istemediği bir skandal konusundaki sessizliği filme aktardım’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!