Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ‘gariban’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ‘gariban’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2003 01:59

Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş'te Bayram Meral'in milletvekili olması ve yerine Salih Kılıç'ın seçilmesinden sonra yeni bir dönem başladı.

Kılıç, sendikacılara yöneltilen eleştirilere malvarlığı listesini açıklayarak yanıt verdi. Kılıç'ın malvarlığını Hürriyet'e ‘‘Ankara Mesnevi Sokak'ta oturduğum evim var. Memleketim Adapazarı'nda 80 metrekare kooperatif evim var. Bir de Altınoluk'ta 90 metrekare yazlığım var’’ diye açıkladı.

Kılıç, halen 2.5 milyar lira maaş aldığını, ancak bu maaşının Ocak 2003'ten geçerli olmak üzere enflasyon oranında artacağını bildirdi.

İşçilerden ve kamuoyundan büyük tepki alan Türk-İş yöneticilerinin makam aracı olarak kullandıkları lüks Mercedes'leri satma kararı aldıklarını söyleyen Kılıç, bunların yerine ‘yerli ve ekonomik araba’ alacaklarını duyurdu. Kılıç, Türk-İş Yönetim Kurulu üyelerine tahsis edilen lüks lojmanları da iki yıl önce sattıkları kaydetti.

Türkiye'nin uzun süredir zor bir ekonomik krizi yaşadığını, milyonlarca işsize krizle birlikte yeni milyonların eklendiğini, yoksulluk ve hatta açlık sınırının altında büyük bir nüfus oluştuğuna dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi: ‘‘Biz seçilmiş yöneticiler, toplumun bu durumunu görmezden gelemeyiz, gelmemeliyiz. Ölçüsü kaçan herşey, toplum vicdanında rahatsızlık yaratıyor. Sendikacı veya siyasetçi, seçilmiş insanlar her konuda topluma öncü ve örnek olmalı. Benim şahsen, bugüne kadar yaşamımda ve harcamalarım bir ölçüsüzlük olmadı. Biz, Türk-İş'te gereğinden fazla harcamaya, savurganlığa karşı savaş açtık. İnandırıcı olmak için önce, kendimiz simgesel kararlar aldık. Bu konuda samimi olduğumuzu, inandırıcı şekilde gösteriyoruz.’’

Sendikacılığın ‘sarsılan imajını düzeltmek’ üzere, ilgili herkesin üzerine düşeni yapması çağrısı yapan Kılıç, ‘‘Demokratik mekanizmalar içinde seçilenler de, her zaman denetlenmeye ve hesap vermeye açık olmalıdır’’ dedi.

Meral, mal varlığını açıklamak istemedi

TÜRK-İŞ'in CHP'den Ankara Milletvekili olan eski Başkanı Bayram Meral, kendisinin ve iki oğlunun malvarlığıyla sık sık gündeme geliyordu. Meral, Hürriyet'in, ‘‘Mal varlığınızı açıklar mısınız’’ önerisini, ‘‘Spekülasyon olur’’ gerekçesiyle geri çevirdi. Meral, artık bir partili olduğunu belirterek, malvarlığını ancak parti kararıyla açıklayabileceğini söyledi.

Meral'in, tespit edilebilen mal varlığı ise şöyle: Ankara'nın en gözde alış-veriş merkezlerinden biri olan Karum'da bir işyeri. Gaziosmanpaşa Korukent'te bir villa. Ayvalık'ta biri eşine kayıtlı 2 villa, 2 arsa ve bir daire. Bursa'da bir ev. İstanbul Levent'te bir daire. Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde değerli iki arsası bulunan Meral'in, iki oğluna tekstil fabrikası satın aldığı da basına yansımıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!