Gürel: AB olumlu

Güncelleme Tarihi:

Gürel: AB olumlu
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 06, 2002 14:52

Dışişleri Bakanı Gürel, Brüksel'deki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Gürel, reform paketinin "Türkiye-AB ilişkilerinde sıçrama yarattı"ğını, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Gürel, "Kıbrıs meselesinin, üyelik sürecinden ayrı tutulması konusunda da destek gördüğünü" belirtti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Brüksel'deki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Gürel, havaalanında temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 3 Ağustos'ta Meclis'ten geçen reform paketinin Türkiye-AB ilişkilerinde sıçrama yarattığını söyleyen Gürel, şöyle konuştu:

"Türk ulusunun başardığı bu reform adımları AB'ye Türkiye'yi yaklaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda Türk insanının kendi standardları uluslararası standarlara yaklaştırmış oluyordu. Bunun gerekliliğinin AB tarafından yerine getireleceği kanısı doğmuştu. AB tarafında yakınlaşmamızı hak ettiğimizi ve eylem planımız vardı. Strasbourg'da ön temaslarda bulundum. Siyasal grup başkanları ile ve AB Parlamento Başkanı ile buluştum. Ardından Brüksel'e geçerek AB Komisyonunun değerli üyeleri ile temaslar gerçekleştirdik. Belçika Parlamentosu Başkanı ile de buluşma fırsatı bulduk. Görüşmeler olumlu geçti. Sonuç olarak AB tarafı da açıkça Türkiye'nin neleri gerçekleştirebildiğini ve ne sadar kararlı olduğunu görmektedir. Bu açık görüş doğrultusunda AB'nin hareket etmesini bekliyoruz. Öyle umuyorum ki AB önümüzdeki süreç içerisinde hem gerektiği gibi hem nesnel ölçülerde değerlendirecektir."

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE'YE TARÄ°H VERÄ°LMESÄ° VE KIBRIS KONUSU AYRI

Gürel, görüşmelerde Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini ve AB tarafının, Kıbrıs konusunun Türkiye'nin AB üyelik sürecinden ayrılması konusunda destek bulduğunu belirtti. Gürel, "KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides arasında yürütülen görüşmelerden bir sonuç çıkmaması ve AB'nin Rum yönetimini tam üye yapma konusundaki kararlarından vazgeçmemesi durumlarında, Türkiye ve KKTC'nin dışişlerive maliye bakanlıklarının birleştirilebileceği" şeklinde basında yer alan senaryolara ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

"AB tarafıyla yaptığım temaslarda memnuniyetle gördüğüm baÅŸka bir husus da ÅŸu ki; AB, Kıbrıs konusunu özenle Türkiye'nin adaylık sürecinden ayırma konusunda bize olumlu iÅŸaretler gösterdi. AB'nin Kıbrıs'a iliÅŸkin tutumundaki yanlış noktalara dikkat çekme fırsatı da bulduk. Kıbrıs'ta taraflar arasında devam eden bir görüşme süreci var. Bu tip senaryolarla olumsuz beklentiler yaymak, bu görüşmeleri de olumsuz etkileyebilir."Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!