Dövizli askerlik geçti 17 bin kişi rahatladı

Güncelleme Tarihi:

Dövizli askerlik geçti 17 bin kişi rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2003 02:23

Yurtdışında yaşayan ve daha önce dövizle askerlik uygulanmasından yararlanamamış Türk vatandaşlarına yeni haklar tanıyan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tasarı 1'e karşı 295 oyla kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, yasa yürürlüğe girdiği tarihte, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmeti yapmak için başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemeleri veya temel eğitimlerini süresi içinde yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar, iki yıl içinde konsolosluklar veya askerlik şubelerine başvurabilecek. Bu kişiler, 7 bin 668 Euro (yaklaşık 13 milyar 726 milyon TL) veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında peşin ödemeleri ve bir ay süreli temel askerlik eğitimini yapmaları halinde, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 40 yaşını doldurmuş olanlar da 10 bin 224 Euro (yaklaşık 18.3 milyar TL) veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında peşin ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yapmış olacaklar.

Türk Vatandaşlığı Yasası hükümleri uyarınca vatandaşlıktan çıkmalarına izin verilmiş veya Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlardan yasanın yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere başvuranlar da Türk vatandaşlığına yeniden kabul edilme tarihini izleyen 1 yıl içinde başvurmaları halinde bedelli askerlikten yararlanacaklar. Dövizle askerlik uygulamasına yaklaşık 17 bin kişinin koşullarının uyduğu bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!