Ya tarihe seyirci ya da metin yazarı olursunuz

Güncelleme Tarihi:

Ya tarihe seyirci ya da metin yazarı olursunuz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2003 01:52

Asker tezkeresi konusunda farklı seslerin yükseldiği AKP Grubu'nda konuşan Erdoğan, ‘‘Ya sürecin dışında kalacak, tarihin seyircileri olacaksınız ya da tarihin bizzat şekillenmesinde, metnin yazılmasında aktif rol oynayacaksınız’’ dedi. Erdoğan, Türkiye'nin ABD ile birlikte hareket edebileceğini ima etti.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, ‘‘Ya tarihin seyircisi olacaksınız ya da metin yazarı’’ diyerek, ‘üs ve limanların inşaası’ ile ilgili tezkereden sonra ‘‘asker tezkeresi’’nin de yarın ya da en geç haftasonuna kadar Meclis'e gelebileceğinin işaretini verdi.

Erdoğan, partisinin dünkü Meclis Grubu'nda, daha önce, üs ve liman tezkeresinin Meclis'ten geçişi öncesinde verdiği işarete benzer mesajlar verdi. AKP Lideri, ‘‘Ya sürecin dışında kalacak, bütün kalabalıklar gibi bu tarihin seyircileri olacaksınız ve sonuçlarına kadar bekleyip o sonuca uyacaksınız, ya da tarihin bizzat şekillenmesinde, metnin yazılmasında aktif rol oynayacaksınız’’ dedi.

GELECEĞİ DÜŞÜNÜYORUZ

Komşuda çıkacak bir yangına kimsenin, ‘‘bana ne’’ diyemeyeceğini belirten Erdoğan, ‘‘Önce yangının kendimize sıçramasını, sonra komşudaki yangının sönmesini sağlamak ve yangında kaç can kurtarılacağını düşünmek gerekir’’ sözleriyle de, Türkiye'nin Irak'ta ABD ile birlikte hareket edebileceğinin açık sinyalini verdi

Türk askerinin kesinlikle bir sıcak çatışma içine girmesini istemediklerini de belirten Erdoğan, ‘‘Ne askerimiz tek bir kurşun sıksın, ne de bizim askerimize bir tek müdahale olsun’’ dedi. Erdoğan, bu konuda popülizme teslim olmayacaklarını, ülkenin geleceğini düşünerek hareket ettiklerini de söyledi.

KURULU SAAT DEĞİL

18 Şubat'ta gelecek denmesine karşın tezkerenin Meclis'e getirilmediğine de dikkat çeken Erdoğan, ‘‘Demek ki hiçbir şey önceden kurulmuş saat gibi mekanik olarak işlememektedir’’ dedi ve şöyle ekledi:

‘‘Bu arada hemen söylemeliyim ki daha atlar yola çıkmadan kimse bizden arabayı yola koymamızı beklememelidir. Kaldı ki bizim milletimize ve tarihe hesap verme zorunluluğumuz vardır. Kendimizin mutmain olmadığı, zaruretine inanmadığımız hiçbir şeye, halkımıza anlatamayacağımız hiçbir gelişmeye bizlerin evet demesi mümkün değildir.’’

Özveride bulunma sırası Amerika’da

AKP Lideri Tayyip Erdoğan, Meclis Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında ABD'nin tezkeresine sıcak baktığını ima ederken, bir yandan da Washington yönetimini uyardı. ABD'nin Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

‘‘Evet, ABD Türkiye'nin stratejik ortağıdır. Ama eğer birlikte hareket edeceksek, bizim varlığımızın ve desteğimizin Amerika için bir anlam ve zarureti varsa, ABD de bizim hassasiyetlerimizi gözönünde bulundurmalı ve taleplerimizi iyi niyetle karşılamalıdır. Aksi takdirde ortaklık ve dostluk sürekli bir tarafın özveride bulunması şekline dönüşür ki bu kabul edilebilir birşey değildir. Amerikalı dostlarımız daha önce liman ve havaalanlarının bakım ve geliştirilmesi ile ilgili tezkerenin Meclis'ten geçmesini Türkiye'nin geri dönülemez bir yola girdiği şeklinde yorumlamamalıdır.’’

Erdoğan, toplantının ardından gazetecilerin, ‘‘Tezkerenin 21 Şubat Cuma günü Meclis'e sevkedileceği iddiaları var’’ sorusuna da şu karşılığı verdi:

‘‘Henüz bir tarih yok. Başbakan'ın gelmesini bekliyoruz, sonra değerlendirmelerimiz olacak. Karşı tarafın yapması gereken bir takım isteklerimiz var, onlara bağlı olarak bu sürecin bitişinde tezkerenin gelmesi sağlanır, ondan sonrasına da bakılır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!