Cem: Derviş ve Özkan'la yeni parti kuruyoruz

Güncelleme Tarihi:

Cem: Derviş ve Özkanla yeni parti kuruyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2002 11:31

Dışişleri Bakanlığı görevinden ve DSP'den ayrılan İsmail Cem, Derviş ve Özkan'la birlikte yeni parti kurma kararı aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Hükümetin ve DSP'nin artık işlevini yitirdiğini ifade eden Cem, sosyal demokrat eksendeki yeni partinin en önemli hedefinin AB'ye tam üyelik ve yapısal reformlar olduğunu söyledi.

İsmail Cem, iki gün önce duyurduğu basın toplantısına saat 11:00'de başladı. Cem, Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, istifasının gerekçeleri ve geleceğe dönük planları hakkında bilgi verdi. Siyasette insanların beklentilerine ciddiyetle bakmak gerektiğini ifade eden Cem, insanların güvenlik ve istikrar, girişimcilerin de önünü görmek istediklerini söyledi. Cem şöyle konuştu:

KİMSE HESABINI YANLIŞ YAPMASIN 

"Türkiyemizin sıkıntılı bir dönemden geçtiği, zor günler yaşamakta olduğumuz açıktı. Önce kesin bir inancımı vurgulamak istiyorum. Türkiye'nin içinden ya da dışından kimse hesabını yanlış yapmasın. Türkiyenin günümüzdeki sorunlarına, görüntüsüne bakıp da Türkiye'nin geleceğine ilişkin hüküm vermesin. Türkiyemizin elbette sorunları mevcut ama, Türkiyemizin gücü, kudreti yaşadığımız bütün sorunlardan daha büyüktür. Bu gücü hayata geçirecek olar Türkiye'nin birikimleridir. Birikimleri büyük bir ittifaka sosyal demokrasi eksenindeki çağdaş çoğunluğun iktidarına dönüştürmek önümüzde duran vazifedir. Bunu gerçekleştirmek için yola çıkmış bulunmaktayız. Sorun yaratan değil çözüm üreten, ataletin değil değişimin ifadesi olan bir siyaset, demokratik dönüşün sözcüsü ve öncüsü olan bu yeni siyaset Türkiye'yi dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu güvenle bu açıklamayı yapmaktayım."

Haberin Devamı

GÖNÜL BORCUM HALKIMADIR

Konuşmasının bundan sonraki bölümünü ayrıntılı bir teşekküre ayıran Cem, Dışişleri Bakanlığı dönemindeki çalışmalarında "kendisine en büyük desteği veren ve en doğru yönlendirmelerde bulunan" Başbakan Bülent Ecevit'e, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, Başbakan Yardımcılarına, güvenlik boyutu taşıyan dış politika konularında ortak çalışmalar yürüttükleri Genelkurmay Başkanlığı'na teşekkür etti. Cem, "En özellikli şükranım, elbette ki Dışişleri Bakanlığı'nın mensuplarına yöneliktir" dedi.

DSP VE HÜKÜMET GÜÇTEN DÜŞTÜ

İsmail Cem, Dışişleri Bakanlığı görevinden ve DSP milletvekilliğinden istifasının, özü itibarıyla benzeşen nedenlere dayandığını, bu nedenin de, başarıyla taşınan işlevlerin artık yapılmasının mümkün görünmemesi olduğunu söyledi.

Cem, hükümetin, iç çekişmeler nedeniyle iktidar olmak vasfından uzaklaştığını belirterek, DSP ağırlığındaki siyasal dengenin bozulduğunu ve Türkiye'nin, ihtiyaç duyduğu adımları atamayan, uzlaşma ve çözüm üretemeyen bir yapıya dönüştüğünü kaydetti.

DSP'nin geçmişte olumlu uygulamalara öncülük ettiğini ifade eden Cem, şöyle devam etti:

"Özellikle yanlış yönetim anlayışının giderek ağırlık kazanmasıyla, DSP demokratik sol ilkelerini hayata geçirecek gücü kaybetmiştir. Bunu yeniden kazanabileceği umudu da toplumda kaybolmuştur. Türkiye'yi sosyal demokrat anlayışıyla yönetmek işlevi sahipsiz kalmıştır, boşlukta kalmıştır."

DÜNE AİT NE VARSA DÜNDE KALDI

Cem, bütün bunların geçmişte kaldığını ise şu sözlerle anlattı: "Bütün bunlar geçmişte kalmıştır. Geriye baka baka ileriye gidilmez. Mevlana yüzyıllar öncesinden söylemiş; "dünle birlikte gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım..."

YENİ PARTİ KURUYORUZ

"Özgürlük ve demokrasi, ciddiyet ve temiz bir yönetim istiyor" diyen Cem, Türkiye'nin etkin bir yönetime ihtiyacı olduğunu konuşmasında birkaç kez vurguladı ve Özkan ve Derviş'le birlikte yeni bir parti kurma kararı aldılarını açıkladı. Cem, Özkan ile yıllarca aynı partide birlikte çalıştıklarını, Derviş ile de hem ortak dünya görüşlerine hem de gençlik yıllarından başlayan dostluğa sahip olduklarını kaydetti. Cem, "Dayanışmamız, birlikteliğimiz devam etmektedir ve edecektir, ancak Sayın Derviş'in bugünkü konumunun gerçeklerine saygılıyız" diye konuştu.

YENİ PARTİNİN HEDEFİ AB

Cem kurulacak yeni partinin hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Türkiye'ye etkin bir yönetim gerekiyor. Bilgiyi, birikimi, özellikle de gençliğin dinamizmini ortak hedeflere yöneltecek etkin bir yönetim. Emeğe kıymet, girişimciye güven verebilen, uluslararası alanda büyük projeleri hayata geçirebilen etkin bir yönetim.

Bütün çağdaş birikimlerin birlikteliğiyle uzlaşmasıyla gerçekleşecek bir yenileşme sürecine sosyal demokrasinin katkısını getirmek üzere tüm Türkiye'yi kucaklamak üzere biz yeni siyasal partimizi oluşturmaktayız."

Haberin Devamı
AB'nin, Türkiye'nin siyasi hayatında çok önemli yeri olduğunun altını çizen, "AB tam üyelik hedefi, bir toplumsal değişim projesidir" diyen Cem, 5 yılda üyelik müzakerelerinin başlama aşamasına gelindiğini ve Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini kaydetti. Cem, "Gereken adımları atmakta kararlıyız, parti ve iktidar programımızın çok önemli bir unsuru, Türkiye'nin AB üyeliği hedefini gerçekleştirmek olacaktır, bunun gereği olan siyasi ve ekonomik dönüşüm yasalarının tamamlanması olacaktır" dedi.

Toplantıya oğlu Kerim ile gelen ve konuşmasını "Büyük bir iyi niyetle, halkımıza ve kendimize güvenle, inançla yola çıkmaktayız. Allah utandırmasın" cümlesiyle bitiren Cem soruları yanıtsız bıraktı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!