Beşikten ‘müzeye’ eğitim

Güncelleme Tarihi:

Beşikten ‘müzeye’ eğitim
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2003 15:34

Rahmi Koç Müzesi, başlattığı eğitim programı ile eğitim anlayışına yeni bir boyut kazandırdı. ‘Müzede eğitim’ kavramını gündeme getirdi. Öğrenci ve öğretmenlerin müzeden daha fazla yararlanabilmelerinin yolunu açtı. Öğrenci ve öğretmenlerin müzedeki eserleri hayat bilgisi, fen bilgisi ve matematik gibi derslerle bağdaştırması ve uygulamalı olarak öğrenmesi için 'eğitim paketi' programına start verdi.

Haberin Devamı

Rahmi M. Koç Müzesi, öğretmen ve öğrencilere yönelik 'eğitim projesi' başlattı. Hazırlanan eğitim paketi ile öğrencilerin müze ziyaretlerinden daha fazla faydalanması sağlanacak.

Projeyle öğrencilerin ders kitaplarında gördükleri konuları, gözlemleyerek ve yaşayarak öğrenmeleri hedefleniyor. Eğitim paketi; karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, denizcilik, havacılık, iletişim, bilimsel aletler ve makineler olmak üzere yedi bölümden oluşuyor. Yılbaşında uygulaması başlatılan program ilköğretim dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci sınıf öğrencilerini kapsıyor.

1994'te ziyarete açılan Rahmi Koç Müzesi, 2001'de eski Hasköy Tersanesi'ni bünyesine dahil etti. Müze, karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim, bilimsel aletler, model ve oyuncak, yaşayan geçmiş ve eğitim bölümlerinden oluşuyor. Eğitime önem veren müze, bu yıl başından itibaren de öğretmen ve öğrencilere yönelik 'eğitim paketini' uygulamaya koydu.

Haberin Devamı

Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Tony Phillipson, müzeye gelen çocukların gezdikleri şeyleri anlamadıklarını ve çok şey öğrenemediklerini görmeleri üzerine bu projeyi başlatma kararı aldıklarını ifade ediyor. ‘‘Oysa buradaki pek çok şey onların ders konularıyla ilgili‘‘ diyen Phillipson, eğitim paketinin hem bilgi vererek hem de simülasyonlarla öğrencileri düşünmeye zorladığını kaydediyor.

Müzedeki eserler çevre kirliliği, hayat bilgisi, fen bilgisi, matematik gibi değişik derslerle bağdaştırılabiliyor. Program kapsamında öğretmenler de öğrencilerin sorduğu soruları doğru yanıtlayabilmeleri için bilgilendiriliyor.

Phillipson, gelen istekler ve gelişmeler sonucu eğitim paketinin içeriğini sürekli güncelleyeceklerini dile getiriyor: ‘‘Eğitim için birşeyler yapmaya karar verdik. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da izin alarak programa başladık. Uçaklar nasıl uçar, frenler nasıl çalışır gibi bilgileri öğrenmenin en kolay yolu bunu uygulamalı olarak görmekten geçiyor. Program müzede eğitimi nasıl algıladığımızı gösterecek. Bu, projenin ilk adımı. İleriye dönük, eğitimle ilgili başka planlarımız da var. İkinci adımımız müzeyi halka götürmek yönünde olacak.‘‘

Haberin Devamı

Müzeden öğretmenler ve öğrencilerin en iyi şekilde yararlanması için gerekli olanakları yaratacaklar.

EĞLENDİREREK ÖĞRETİM

Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Zeytinoğlu, dinamik bir müzecilik anlayışları bulunduğuna değiniyor. Yeni eğitim programını, 'öğretirken eğlendirmek, eğlendirirken öğretmek' şeklinde özetliyor. Programın ziyaretçilerin ve özellikle gençlerin akıllarında bir şey kalarak müzeden ayrılmalarını sağlamaya yönelik olduğundan bahsediyor.

Geçtiğimiz iki ay içerisinde tanıtılmasına öncelik verilen eğitim paketinin uygulanmasında hedef büyük. Zeytinoğlu, kısa sürede İstanbul'daki okulların yüzde 50'sinin bu paketten yararlanmasını hedeflediklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Yılda 140 bin olan müze ziyaretçilerinin yüzde 60'ı öğrencilerden oluşuyor. Bu nedenle öğrencilerin müzeden daha fazla yararlanabilmesi için program oluşturulması yoluna gidilmiş.

Zeytinoğlu, bu programdan kısa sürede İstanbul'daki okulların yüzde 50'sinin yararlanması için çalışmalar yaptıklarını anlatıyor. Müzede eğitim konusunda örnek olmak istediklerini dile getirerek, eğitim paketinin, eğitim ve öğrenim konusunda müzenin yürüttüğü tek program olmadığını söylüyor. Gemici düğümünün nasıl atılacağı, vatmanların trenleri nasıl kullandığı gibi değişik uygulamalı öğretim etkinlikleri de müzede uygulanıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Danışmanı Emine Bayam, eğitim paketinin okullarda tanıtımını yapıyor ve bu konuda öğretmenlere yol gösteriyor. Bayam, karayolu ulaşımı, denizcilik, bilimsel aletler gibi objelerin yer aldığı eğitim paketinden en büyük ilginin bayraklarla iletişim olan semafora gösterildiğinden söz ediyor. Ayrıca bu objelerle ilgili etkinlikler öğrencilere verilen bir kitapçıkta toplanıyor.

Haberin Devamı

Eğitim paketinde neler var?

 Karayolu ulaşımı başlığı altında, kağnı, penny farthing (bir bisiklet türü), Fordson traktör, malden buharlı otomobil ve Anadol objeleri öğretiliyor.

 Raylı ulaşım bölümünde, Kadıköy Moda tramvayı, 55022 nolu lokomotif, tünel vagonu yer alıyor.

 Denizcilik bölümünde, tahlisiye botu, sandal yapımı, TCG Uluçalireis denizaltısı ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor.

 Havacılık başlığında, DC-3 uçağı, B-24 uçağı öğretmen ve öğrencilere tanıtılıyor.

 İletişimde, semafor (bayrakla iletişim), Edison telgrafı objeleri öğretiliyor.

 Bilimsel aletler bölümünde bahçe güneş saati, teleskobu öğrenciler uygulamalı olarak öğreniyorlar.

 Makineler bölümünde müzede bulunan zeytinyağı fabrikası inceleniyor.

Haberin Devamı

Bilgi için: www.rmk-museum.org.tr

Tel: (0212) 297 66 34-3

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!