‘‘Modus operandi’’de uzlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

‘‘Modus operandi’’de uzlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2003 02:02

ABD'nin olası Irak operasyonunda kullanma izni istediği hava üsleri ve limanlarında keşif yapacak olan Amerikalı uzmanlar için gereken mutabakat zaptıyla ilgili Ankara ile Washington arasında görüş birliğine varıldı.

Bu görüş birliğine göre, ‘‘Modus operandi’’ olarak adlandırılan mutabakat zaptında ağırlıklı olarak Türk milli hukuku geçerli olacak. Amerikalı uzmanlar ‘‘Karargah dışında’’ ve ‘‘Karargah içinde’’ Türk tarafıyla ilişkili bir suç işlendiğinde, Türk milli hukuku devreye girecek. Ancak Amerikalı uzmanların birbirleriyle olan ihtilafında Türk hukuku devre dışı kalarak, Amerikan hukuku geçerli olacak.

Türk tarafının bastırması sonucu mutabakat zaptı, sadece keşif yapacak 150 Amerikalı uzman için geçerli oldu. Böylece mutabakat, ABD’nin Türkiye'ye daha sonradan asker göndermesi durumunda, bu askerler için geçerli olmayacak. Ayrıca Amerikalı uzmanların çalışmalarıyla ilişkili Türk tarafına bir zarar gelmesi durumunda, ABD tazminat da ödeyecek. Keşif heyeti karma bir timden oluşacak ve heyette Türk uzmanlar da bulunacak.

Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında yaklaşık iki haftadan beri yapılan değerlendirme sonucu, bu şekliyle hazırlanan mutabakat zaptının imzalanabileceği sonucuna varıldı. Hükümetin mutabakat zaptına onay vermesinden sonra, Almanya'da konuşlu bulunan 150'ye yakın Amerikan keşif heyetinin hafta başında Türkiye'ye gelerek çalışmalarına başlaması bekleniyor. Amerikalı yetkikiler, Diyarbakır, İncirlik, Malatya ve Batman hava üsleri ile Mersin ve İskenderun limanlarında keşif çalışması yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!