Sümer'den ders

Güncelleme Tarihi:

Sümerden ders
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2002 02:03

Eski bir teknik adam olarak bugünün hocalarına ilginç mesajlar veren Özkan Sümer, ‘‘Değişime açık olsunlar’’ derken, bilgi edinmenin damıtılarak elde edilmesi gerektiğini savundu...

DEĞİŞMELİ

İdeal antrenörün taşıması gereken özellikleri anlatırken öğretmeni andıran Trabzonspor Kulübü Başkanı Özkan Sümer, ‘Teknik adam değişime açık olmalı, değişmeli ve değiştirmeli’ dedi. Eski bir teknik adam olarak bugünün antrenörlerine ilginç mesajlar veren Sümer, bilgi edinmenin damıtılarak elde edilmesi gerektiğini belirtti. Ve şunları söyledi:

KATİL DÜŞÜNCE

‘Doğru bilgi, önyargılardan uzaklaşmaktır. Ben buna (katil düşünce) diyorum. Önyargı yanı katil düşünce, teknik adama çok şey kaybettirir. Oyuncusuyla ilgili önyargılara sahip olmamalı. Onları tanımadan bir karar vermemeli. Taktik sistem oturtacaksan, elindeki malzemenin uygunluğunu çok iyi bilmek gerekir. Aksi taktirde hüsran yaşanır.

GÜVENİRLİLİK

Antrenör güvenilir olmalı. Bunun yanında, oyunculara ve işiyle ilgili tüm unsurlara adil davranmalı. Eğer adil olamazsanız, güven yaratamazsınız. Hasat yasası der ki, iyi bir tohum, doğru bir toprağa, doğru zamanda ve doğru bakımla birlikte güzel ürün verir. Aksi taktirde ürün alamazsın. Antrenörün taktiksel yetkinliğinin de üst düzeyde olması gerekir.

İNANÇLA ÇALIŞMAK

Oyuncuyla birlikte duygusal ilişki kurmak, hedefi belirlemek ve buna inandırmakla birlikte inançla çalışmak gerekir. Futbolcu antrenörünü anlamazsa, verimlilikte düşüş olur. Antrenör de oyuncusunu anlamazsa, takım olma ruhunu yakalatamaz. Büyük sonuçlar bekleyen kulüplerde, antrenörün en önemli sorunu zamansızlıktır.

MAZERETİ OLAMAZ

Antrenör, ‘Ben öğretiyorum, futbolcu öğrenmiyor’ gibi bir mazeret üretme hakkına sahip değildir. Unutmamalı ki, antrenörün görevi futbolcuya yapamadığını, yaptırmayı başarmaktır. Değişmeyen hiçbir şeydir. Varolan bilgiyle yetinmek, bizi ancak olduğumuz yerde tutar. Bu nedenle değişime sürekli açık olmak gerekir. Antrenör, değişmeli ve değiştirmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!