Cephe açıldı

Güncelleme Tarihi:

Cephe açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2003 01:55

Başbakan Gül dün CHP Lideri Baykal'ı ziyaretinde ABD ile 350 savaş uçağı ve 40 bin askerin Türkiye'ye kabul edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Türkiye, uzun süren pazarlıkların ardından Irak'a Kuzey'den cephe açarak girmek isteyen ABD'ye ‘evet’ dedi. Türkiye'nin 1991'deki Körfez Savaşı'nda uğradığı zararları unutmadıklarını belirten Başbakan Gül, ABD'nin tazminat konusunda ‘tatminkár’ önerilerde bulunduğunu söyledi.

Başbakan Abdullah Gül dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaretinde ABD ile 325 savaş uçağı ve 40 bin askerin Türkiye'ye kabul edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Gül, 40 bin askerden 3 bin 500'ünün üs ve limanların modernizasyonunda görev alacak teknik ekip olacağı bilgisini de verdi.

SAVAŞ KAPIMIZDA

Başbakan Gül dün CHP Lideri Baykal'la son 15 dakikası baş başa olmak üzere toplam 1 saat 35 dakika süren bir görüşme yaptı. Her iki partiden kurmayların yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’in katıldığı görümede Gül, bir yandan barışçı çözüm arayışlarını sürdürürken bir yandan da Türkiye'yi ‘‘En kötü senaryolara karşı hazırlamak ihtiyacı içinde olduklarını’’ ifade etti. Gül, ‘‘Savaş kapımızda ve çok yakın, günler sayılı. Türkiye'yi en kötü senaryolara karşı hazırlamalıyız. Savaş kapıyı zorlamadan önce önlem almak zorundayız’’ dedi.

Gül, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ne Irak hakkında kanıtlarını sunacağı 5 Şubat'ın hemen akabinde yetki almak için Meclis'i toplamak istediklerini söyledi. ‘‘Ben hala daha zayıflamış olsa da barış imkanı var diye düşünüyorum’’ diyen Gül, dünyada hiçbir ülkenin savaş çıkmaması ve sorunun barış yoluyla çözülmesi için Türkiye kadar çaba harcamadığını söyledi. Gül, ilki İstanbul'da yapılan ve altı bölge ülkesinin katıldığı zirvenin ikincisi için hazırlıklara başlandığını vurguladı. Gül, bu ikinci zirvenin başbakan ve devlet başkanları düzeyinde olabileceğini belirtti.

TAZMİNAT PAZARLIĞI

Türkiye'nin 1991 Körfez Savaşı'ndan kaynaklanan zararlarının unutulmadığını da vurgulayan Gül, Türkiye'nin karşılaşabileği zararların telafisine ilişkin bütün konuları da kayıt altına almaya çalıştıklarını söyledi. Bu konudaki çalışmaların sürdüğü bilgisini de veren Gül, ‘‘Ekonomi Bakanımıza sordum, bu konuda önerilerler tam olmasa da tatminkar bulunuyor’’ dedi.

Gül, savaş sonrasında Irak'ta Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek gelişmelerin olmaması için bu konuları da yine şimdiden karşılıklı olarak kayıt altına almaya çalıştıklarını bildirdi.

Baykal’a anlattı

Başbakan Gül, gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendireceklerini belirterek, ‘‘Çok kritik bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Önemli konularda muhalefetle diyaloğumuzu da sürdüreceğiz’’ dedi. CHP Lideri Baykal da görüşme sonrasında TBMM'den ayrılırken bir gazetecinin ‘‘Görüşme sonrasında barış için hala umutlu musunuz?’’ sorusuna, ‘‘Türkiye için güç günler’’ yanıtını vermekle yetindi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!