Savaş görmüş denizaltı Rahmi Koç Müzesi’nde

Güncelleme Tarihi:

Savaş görmüş denizaltı Rahmi Koç Müzesi’nde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2002 01:40

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Donanması'yla Japonya'ya karşı savaşan, Türk Deniz Kuvvetleri ile de Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 'Uluç Ali Reis' Denizaltısı dün Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

1944'te ABD'nin Portsmouth Tersaneleri'nde üretilen USS Thornback denizaltısı 1971 yılında Uluç Ali Reis adıyla Türk Donanması'na katıldı. 31 Temmuz 2000 tarihinde resmi hizmetten ayrılan denizaltı, Rahmi Koç Müzesi'ne gelmeden önce Rahmi Koç Tersanesi'nde bakım ve onarımdan geçti. Deniz Kuvvetleri ile yapılan anlaşma ile kullanım hakkı 10 yıl boyunca Rahmi Koç Müzesi'ne bırakılan, yakın tarihe tanıklık etmiş Uluç Ali Reis denizaltısı uzmanlar eşliğinde 15 kişilik gruplar halinde ziyaret edilebilecek.

1971 yılında gemiyi Güney Carolina'dan getiren personel arasında yer alan emekli astsubay Zekai Eren, şimdi müzede denizaltıyı ziyaretçilere gezdiriyor. 1973 yılına kadar Uluç Ali Reis'de görev yapan ve 1983'te emekli olan Eren ‘‘Çocuğuma kavuşmuş gibiyim’’ dedi.

Geminin istenildiği an Deniz Kuvvetleri'nde aktif görev alabilecek durumda olduğunu belirten Eren, ‘‘Denizaltıda torpil ve mayınlar dahil her türlü savaş malzemesi bulunuyor. Gemide görev alan tüm personelin listesinin bulunduğu panolar bile duruyor. Burayı gezenler, denizaltında yaşamın ne olduğunu görebilecekler’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!