Zorunlu emeklilikte ‘elçi’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu emeklilikte ‘elçi’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2002 01:56

Kamuda 30 hizmet yılını dolduran memurların emekli edilmesine dönük yasa hazırlığı, bazı bakanlıklarda tedirginlik yarattı. Dışişleri Bakanlığı, ‘‘Türkiye'yi temsil edecek büyükelçi bulamayabiliriz’’ telaşına düştü.

Kamuda 30 hizmet yılını dolduran memurların, yaş sınırlaması olmaksızın emekli edilmesine ilişkin yasa çalışması, yasadan olumsuz etkileneceğini düşünen Dışışleri Bakanlığı'nda ‘‘Türkiye büyükelçisiz kalabilir’’ kaygısı yarattı. Hangi alanların bu yasadan ‘muaf’ tutulacağına ilişkin tartışmalar hala sürerken, özellikle yetişmiş personele büyük ihtiyaç duyan bakanlıklar ile kariyer esasına göre hizmet veren bakanlıkların tepkileri gibi büyüyor.

Kamuda fazla istihdamı azaltmaya yönelik kanun taslağı üzerindeki çalışmalar geçen hafta büyük ölçüde tamamlanmıştı. Ancak böyle bir yasanın çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilebileceği yolunda Başbakanlığa ‘şifahi' bir uyarının geldiği belirtiliyor. Bu durumda, zorunlu emeklilikten muaf tutulacak hizmet sınıfları konusunda, taslağın tekrar gözden geçirildiği öğrenilirken, muafiyetin yalnızca TSK personelini kapsayabileceği ifade ediliyor.

Kamuda 30 hizmet yılını dolduranların zorunlu emekli edilmesine ilişkin yasaya bakanlıklardan büyük tepki var. Dışişleri ile Maliye Bakanlıkları, bu yasadan olumsuz etkilenecek kurumların başında geliyor.

Yasanın bu haliyle çıkması durumunda yaklaşık 130 büyükelçi emekliye ayrılmak zorunda kalacak. Dışişleri Bakanlığı, yasanın, beyin takımını ‘‘kariyer memurları’’nın oluşturduğu Dışişleri gibi bakanlıkları kapsamaması için Başbakanlık nezdinde iki hafta önce girişimde bulundu. Konuyla ilgili Hürriyet'e konuşan üst düzey bir yetkili şunları söyledi:

‘‘Bu yasadan en olumsuz etkilenecek bakanlıklardan birisi Dışişleri. 130'a yakın büyükelçi arkadaşımızı kaybedeceğiz. Dışişleri'nde bir kişinin büyükelçi olarak yetişmesi için zaten 25-30 yıllık bir zaman geçmesi gerekiyor. Dışişleri'ne giren bir memurun en büyük arzusu zaten büyükelçi olmaktır. Düşünebiliyor musunuz, tam büyükelçi olacaksınız ki, emekliye sevk ediliyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Bu yasayla devlet kendisinin yetiştirdiği, meslek kariyerinde doruk noktaya çıkmış diplomatları emekliye ayırmış olacak.. Bu yasa çıktığı zaman, Türkiye'yi dışarıda temsil edecek büyükelçi bulamazsınız. Bu nedenle yasanın Dışişleri'ni kapsamaması gerekiyor.’’ Çiğdem TOKER-Uğur ERGAN

Denetim kurulları boşalır

Emeklilikle ilgili yasanın, Maliye’nin de Teftiş, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri Kurulları başta olmak üzere, kritik kadrolarda ‘boşalmalara' yol açacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı üst düzey bir yetkilisi, ‘‘Sistemin denetimi artık istemediği’’ belirterek, bu konunun öneminin Başbakan yardımcılarına anlatıldığını söyledi. Üst düzey bir başka yetkili, bu yasa çalışmasının ‘birkaç bürokratın karar veremeyeceği kadar ciddi bir iş olduğunu' söyledi. Tepki nedeniyle her kurumdan ‘serzenişler yağdığını' belirten Yetkili, bu konuda ‘‘siyasi bir iradenin’’ şart olduğunun altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!