İran, Bayık'ı gözaltına aldı

Güncelleme Tarihi:

İran, Bayıkı gözaltına aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2002 11:29

Türkiye'nin iadesini talep ettiği PKK'nın ikinci adamı Cemil Bayık, İran'da gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Türkiye, PKK'nın önde gelen isimlerinden Cemil Bayık'ın iadesini İran'dan istemişti. İran'ı bu talebin ardından Cemal Bayık'ı gözaltına aldı. PKK yöneticisinin Türkiye'ye iadesine İran'ın sıcak baktığı iddia ediliyordu. Bayık'ın gözaltına alınmasıyla bu iddia kuvvet kazandı.

PKK’nın önde gelen isimlerinden Cemil Bayık’ın, örgütün yaklaşık 1.5 milyon dolarını alarak İran’a gittiğinin Türkiye tarafından öğrenilmesinin ardından İran istihbaratı, PKK’nın kendi topraklarındaki faaliyetlerine kısıtlama getirmişti. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan istihbarat raporlarına göre, İran, Bayık’ın iadesine sıcak bakıyor.


Yaklaşık 15 yıldır PKK’nın topraklarında barındığını kabul etmeyen İran, bu konudaki tavrını değiştirdi. İran ile PKK arasında son günlerde gerginlik yaşandığını ortaya koyan istihbarat raporlarına göre Cemil Bayık, örgütün yaklaşık 1.5  milyon doları ile İran’a geçti.

Haberin Devamı

Bu bilgi basına yansıyınca İran istihbaratı Hacı Ramazan isimli elemanını, Osman Öcalan’la görüştürmüştü. Ramazan bu bilginin sızmasından PKK’yı sorumluyu tutunca Osman Öcalan, "Bilgiyi siz sızdırdınız. Türkiye’ye yakın isimlerden Davut Bagistani veya Kürdistan Demokrat Partisi de bilgi vermiş olabilir" yanıtını vermişti.

Ramazan bu görüşme sırasında PKK’nın topraklarındaki faaliyetlerine sınırlama getirdiklerini Öcalan’a iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!