Ä°çtüzük ittifakla tamam

Güncelleme Tarihi:

İçtüzük ittifakla tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 17:16

TBMM, 22. Dönem'deki ilk yasama çalışmasına İçtüzük'de değişiklik yaparak başladı. AK Parti ve CHP'nin ortak çalışması olarak getirilen değişiklik, Genel Kurul'da kabul edildi.

Haberin Devamı

İçtüzük değişiklik teklifinin tümü üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, İçtüzük'teki düzenleme konusunda AK Parti ile birlikte çalıştıklarını belirterek, 2 madde üzerinde anlaşmaya vardıklarını ifade etti. Sav, temel maddenin nasıl görüşüleceğini düzenleyen maddenin daha sonraya bırakıldığını hatırlatarak, ''Bu madde üzerinde, geçmişteki düzenleme esas alınmalı. Çünkü tam katılımı sağlıyordu'' dedi.

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, seçim sonrasında oluşan yeni Meclis'in işe, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen İçtüzük ile başlamasının olumlu bir adım olduğunu belirterek, ''Yeni Meclis doğru bir adım atmıştır. Boşluğu doldurarak işe başlamak, bu yeni döneme de yakışmıştır. Yeni siyaset anlayışımızı, diyalog ve uzlaşmaya oturtmak istiyoruz. 2 partili bu mecliste, iktidar ve muhalefet ayrımı yapmıyoruz'' dedi. Dün gece CHP'li yöneticilerle 5 saat süren bir görüşme yaptıklarını ve İçtüzük değişikliği konusunda mutabakata vardıklarını anlatan Kapusuz,temel kanun maddesinin de içinde bulunduğu bir paket daha hazırlandığını, 36 maddelik tekliflerini CHP Grubu ile müzakere edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Maddeler üzerinde konuşma olmayınca, İçtüzük'ün 2 maddesinde değişiklik yapan 4 maddelik teklif, yaklaşık yarım saatte görüşüldü. Oylamada, CHP de kabul oyu kullandı.

MADDELER ÃœZERÄ°NDEKÄ° KONUÅžMA SÃœRESÄ° 10 DAKÄ°KA

Kabul edilen teklifle, tasarı veya teklifin tümü üzerinde soru cevap süresi 20, maddeler üzerinde ise 10 dakika olacak. Maddeler hakkında grup adına konuşma süresi ise bunun yarısı kadar olacak.

Milletvekilleri tarafından Anayasa'ya aykırılık dahil 7 önerge verilebilecek. Her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı saklı tutulurken bu hak, ilgili siyasi parti grubuna mensup milletvekilleri tarafından kullanılmaması durumunda diğer siyasi parti grubuna mensup milletvekilleri ile bağımsız olanlara geçecek.

İçtüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi, Meclis Kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. BirleÅŸimi yöneten BaÅŸkanvekili Ä°smail Alptekin, İçtüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin kabulünün ardından birleÅŸime ara verdi. Genel Kurul, bugün, Danışma Kurulu kararı gereÄŸince Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin ilk tur oylamaları tamamlanıncaya kadar çalışacak.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!