Bu şirkette herkes aileden

Güncelleme Tarihi:

Bu şirkette herkes aileden
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2003 16:54

Kalifiye eleman sıkıntısı çeken Deri sektörü ‘kendi yağında’ kavruluyor. Desa Deri, çalışanlarının eş, çocuk ve akrabalarını bünyesinde eğitiyor ve istihdam sağlıyor. Çıraklık okullarından gelenlere de tüm kapılar açık.

Deri konfeksiyon ve saraciye, kalifiye eleman açığının yaşandığı sektörlerden biri. Deri, titiz ve el emeğine dayalı bir çalışma gerektiriyor. Bu nedenle sektörde kalifiye eleman talebi her zaman yüksek.

Sektöre yönelik eğitim veren bir okulun bulunmaması, bazı şirketleri kendi elemanlarını yetiştirme yoluna itiyor. Firmaların üretim ve deri kontrol sistemlerinin farklı olması onları kendi elemanlarını yetiştirmeye yönlendiren diğer bir etken.

Deri konfeksiyon ve saraciye alanında faaliyet gösteren Desa, kendi elemanını yetiştiren firmalardan biri. Şirket, bir yıldır çıraklık eğitim merkezlerinden gelen öğrencilere uygulamalı eğitim veriyor. Ayrıca çalışanlarının çocuklarına ve akrabalarına eğitim ve iş verme konusunda öncelik tanıyor. Şirkette 750 kişi çalışıyor. Eğitimle, verimliliğin ve şirketin sürekliliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Desa, AB ülkeleri başta olmak üzere, Amerika, Uzakdoğu ülkeleri ve İsrail'e ihracat yapıyor. Marks&Spencer, Polo Ralph Lauren, Woolworth's gibi dünyaca ünlü markalar için fason üretim gerçekleştiriyor. Ayda 30 bin deri giysi, 26 bin parça deri aksesuvar üretiyor. Aylık deri tüketimi ise 170 bin ton büyükbaş, 120 bin parça işlenmiş küçükbaş deriden oluşuyor.

Desa Deri Üretim Müdürü Nihal Çelet, geçen yılki cirolarının 45 milyon dolar olduğunu belirterek, eğitime yıllık 36 milyar TL ayırdıklarını ifade ediyor.

Çelet, deri konfeksiyonda bazı pozisyonlar için eleman bulmanın zorluklarından bahsediyor. Ara ve son kontrolcüler ile bilgisayarda dizayn işlerinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu pozisyonlarda çalışan kalifiye elemanlar iyi para kazanıyor ve zor bulunuyor.

ÇIRAKLAR VE AKRABALAR

Çelet, deri sektöründe kalifiye eleman olmaması ve bu konuda eğitim veren bir okulun bulunmaması nedeniyle, kendi elemanlarını kendilerinin yetiştirdiğini söylüyor.

Çıraklık eğitim merkezlerinden gelen öğrencileri eğittiklerini kaydeden Çelet, çalışanlarının yakınlarına öncelik verdiklerini belirtiyor:

‘‘Bir yıldır çıraklık eğitim merkezlerinden gelen öğrencileri kabul ediyoruz. İki gün okula gidip, üç gün burada uygulamalı olarak eğitim alıyorlar. Ancak öncelik çalışanlarımızın ailelerinde. Şu ana kadar işçilerimizin ailelerinden 20 kişiye eğitim verdik. Bunlar bünyemizde çalışıyorlar. Bizim üretim ve kalite kontrol sistemimiz diğer firmalardan farklı. Bu nedenle kendi elemanlarımızı, kendimiz yetiştiriyoruz.‘‘

Şirketin çalışanlarının aile bireylerine öncelik vermesinin en önemli nedeni, aile bağlarını kullanmak. Çelet, işin öğrenilmesinin zor olduğunu, çalışanların ailesinden birine işi daha iyi öğretebileceğini ve evde dahi bu konuda konuşabileceklerini dile getiriyor.

Elemanlardan gelen istek ve kendilerinin de bu yöntemin daha uygun olduğunu düşünmesi sonucu, çalışanların ailelerinden olanları şirkete almışlar. Desa, bir yıldır bu yöntemi uyguluyor. Makineleri nasıl kullanacağını öğrenenler, yeteneklerine göre şirketin saraciye ya da deri konfeksiyon bölümlerinde çalışmaya başlıyorlar.

AĞABEY-KARDEŞ ÇALIŞIYORLAR

24 yaşındaki Murat Eraslan (sağda), Desa'da bir yıldır çalışıyor. Daha önce tekstil konfeksiyon sektöründeymiş. Desa'da yetişerek bu sektöre geçiş yapmış. Deri konfeksiyon işinde daha iyi bir gelecek olduğunu düşünüyor. 15 yaşındaki kardeşi Ali Eraslan (solda), Desa'nın çalışanların yakınlarına iş önceliği vermesi sonucu şirkete katılmış. Eraslan, ekonomik nedenlerle eğitimine devam edemeyen kardeşinin sekiz ay önce Desa'da eğitime başladığını söylüyor. Ali Eraslan, sekiz aydır Desa'da bulunduğunu ve bu mesleği seçmekten ötürü memnun olduğunu dile getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!